570 betogers hebben zondag een mars gehouden naar de luchthaven Brussels Airport. Die mars werd georganiseerd door Bond Beter Leefmilieu en buurtverenigingen uit het hele land om hun bezorgdheid te uiten over de impact van de vluchten op het milieu en de volksgezondheid. Er waren ook delegaties uit Brussel. De luchthaven meldt dat ze zelf ook wil verduurzamen.

Midden juli 2024 loopt de milieuvergunning van Brussels Airport af. De luchthaven heeft plannen voor verdere uitbreiding, maar buurtbewoners uit Vlaams-Brabant, Brussel en Waals-Brabant vragen Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) om de volksgezondheid en het leefmilieu boven de winst van de private aandeelhouders van de luchthaven te plaatsen.

Vier speerpunten stonden centraal: een verbod op nachtvluchten, een maximum van 220.000 vliegbewegingen per jaar, de invoering van een lage-emissiezone in de lucht en een beperking van het aantal overvluchten.

De betogers, afkomstig uit het hele land maar voornamelijk uit Vlaams-Brabant, Brussel en Waals-Brabant, droegen vaandels met daarop de vier speerpunten en spandoeken met teksten als “Wij liggen er wakker van!” en “The sky has limits”.

“Dat zoveel bewoners uit verschillende gemeenten aanwezig zijn, toont dat de impact van de luchthaven verder reikt dan enkel de omliggende gemeenten”, zegt Jasper Wouters van Bond Beter Leefmilieu (BBL).

Ook burgemeester van Jette Claire Vandevivere en burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe Benoît Cerexhe (beiden Les Engagés) tekenden present, net als een Ecolo-Groen delegatie uit Jette. De burgemeesters geven aan dat de inwoners van hun gemeenten lijden onder het vliegverkeer van Brussels Airport. Cerexhe: “Veertig procent van de vluchten vliegt boven Sint-Pieters-Woluwe, wat heel wat geluidshinder met zich meebrengt. Wij kunnen zo niet meer verder.”

'Geen extra nachtvluchten'

De luchthaven wil zelf ook verduurzamen, schrijft ze in een reactie op de betoging. "Over die aanpak en toekomstvisie gaat de luchthaven graag in dialoog met omwonenden", aldus Brussels Airport. "De luchthaven wil wel kunnen meegroeien met de economie."

Volgens Brussels Airport zal het aantal vliegbewegingen een trage groei kennen in verhouding tot het aantal passagiers, aangezien de vliegtuigen groter en milieuvriendelijker worden. Brussels Airport moedigt met gedifferentieerde tarieven de maatschappijen aan te vernieuwen: "De oudste toestellen kosten maatschappijen tot twintig keer meer dan de nieuwste", legt woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli uit.

Zij benadrukt ook de economische functie van de luchthaven, met 14.000 jobs die (in)direct afhangen van de nachtvluchten alleen. "We zijn gespecialiseerd in farma, in vaccins, die snel geleverd moeten worden", legt Chioua Lekhli uit. "Die nachtvluchten verbieden zou een grote socio-economische impact hebben. Voor veel bedrijven, van West-Vlaanderen tot Limburg, is het internationaal vervoer essentieel voor hun exportactiviteit", aldus de woordvoerster.

Brussels Airport weerlegt ten slotte nog cijfers van de BBL. Zo stelde de BBL dat de luchthaven meer stikstof uitstoot dan alle bedrijven van de Antwerpse haven samen. "Dat is manifest onjuist. Het is niet duidelijk waar BBL hun bewering op baseert", schrijft de luchthaven. "De cijfers die wij hebben geraadpleegd in de databank van de Vlaamse Milieumaatschappij, tonen het omgekeerde aan. Wat niet betekent dat we hier niet verder op inzetten", besluit Brussels Airport.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni