Anderlechtse jongeren steken handen uit de mouwen in zwaar getroffen Verviers

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 17 en zondag 18 juli 2021

Vijf jongeren van het Anderlechtse jeugdhuis Centre de Jeunes d’Anderlecht zijn vrijdag naar Verviers getrokken om er de slachtoffers van de overstromingen te helpen. Zondag gaan ze opnieuw naar het rampgebied. “Het leek wel anarchie.”

Centre de Jeunes d’Anderlecht schoot donderdag meteen in actie en zamelde spullen in vanuit Anderlecht. “Ons centrum heeft zich meteen gemobiliseerd. Dezelfde avond vroegen we ons af wat we konden doen”, zegt verantwoordelijke Fouad El Abbouti aan BX1. “We hebben hygiènekits ingezameld. Daarna vroegen we ons af of we wel ter plaatse konden gaan, want het water was nog niet helemaal gezakt. We zijn toch vertrokken.”

Vijf jongeren van het wijkcentrum in Kuregem trokken vrijdag met Fouad naar Verviers in de provincie Luik om er te helpen opruimen en kuisen. “De mensen zijn er belabberd aan toe. Ze hebben alles verloren”, vertelt Fouad. “Het leek wel anarchie, we zagen omgekantelde auto’s”, zegt Bilal, een van de jongeren. “We hebben enkele restauranthouders kunnen helpen. Zij bevinden zich in een moeilijke situatie, zonder elektriciteit.”

Zondag opnieuw

Volgens Fouad is de solidariteit ter plaatse gigantisch. “Mensen geven eten, anderen geven water”, aldus de verantwoordelijke van Centre de Jeunes d’Anderlecht. Maar elektriciteit is er niet, en dat maakt water wegpompen moeilijk. Fouad doet daarom een oproep aan mensen die een generator hebben. “Ga ter plaatse om water weg te pompen, want zonder elektriciteit is dit een catastrofe.”

Zondag vertrekt een minibus met Anderlechtse jongeren opnieuw richting Verviers.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?