Grootschalige rampoefening op Brussels Airport 'positief' verlopen

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 18 en zondag 19 november 2023

Op de luchthaven van Zaventem is zaterdag een grootschalige rampoefening gehouden. Er werd een incident nagebootst waarbij een helikopter neerstortte op een taxiënd vliegtuig. De oefening is "positief" verlopen, evalueren Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport, en Vlaams-Brabants gouverneur Jan Spooren achteraf.

Het scenario dat zaterdag geoefend werd, was dat van een helikoptercrash: een helikopter van Defensie, met drie inzittenden, was neergestort op een taxiënd vliegtuig op het tarmac van Brussels Airport. In totaal namen 450 deelnemers deel aan de oefening. Daarbij waren ruim honderd figuranten, die de slachtoffers in het vliegtuig speelden.

Na de fictieve crash repte allereerst de brandweer van de luchthaven zelf zich naar de plek van de ramp. Daarna kwamen ook onder meer externe brandweerdiensten, medische interventieploegen, de federale politie, defensie en de betrokken lokale autoriteiten ter plaatse. De inzittenden van het vliegtuig die niet gewond waren geraakt, werden naar het 'passenger reception center' gebracht, op een andere plek van de luchthavensite.

De gewonde slachtoffers werden naar een veldhospitaal gebracht, de 'vooruitgeschoven medische post', die in de brandweerkazerne op het luchthaventerrein was ingericht. Daar aangekomen volgde een verdere triage, waarbij aangeduid werd welke slachtoffers zwaar- of minder zwaar gewond waren, om ze, indien nodig, zo snel mogelijk naar ziekenhuizen over te brengen.

"De routine en samenwerking oefenen tussen verschillende diensten is heel belangrijk", zegt Bruno Binst, teamleider noodplanning bij Rode Kruis-Vlaanderen. "De theorie in de praktijk brengen is cruciaal om een geoliede machine te krijgen op het moment dat er zich echt een ramp voordoet."

Elke twee jaar

De hele oefening, die gestart was om 12.30 uur, duurde zowat zes uur. Gedurende die tijd kon de luchthaven volledig operationeel blijven. Passagiers werden geïnformeerd dat de grootschalige aanwezigheid van politie-, brandweer- en medische diensten te maken had met het testprotocol.

Ook op vlak van crisiscommunicatie werden de procedures geoefend. Zo werd op het einde van de dag een ficitieve persconferentie gehouden, om de brede bevolking te informeren. "Het is nog vroeg om een brede evaluatie te maken van de oefening, maar de eerste feedback die we kregen is positief", vertelt Arnaud Feist. "We gaan de procedures de komende weken verder evalueren, en ze, indien nodig, op bepaalde punten aanpassen."

Ook gouverneur Spooren spreekt van een "positieve" oefening. "Twee jaar geleden heb ik de test een eerste keer gedaan. Tegenover toen leek er nu meer zelfzekerheid en rust bij de mensen te zijn: ze zijn ook al meer ervaren in de procedures. Hun focus en concentratie was hoog."

Brussels Airport voert soortgelijke rampoefeningen elke twee jaar uit, in het kader van de veiligheidseisen van de European Union Aviation Safety Agency. Twee jaar geleden draaide de oefening bijvoorbeeld rond een brand in een vliegtuig.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?