Video toont hoe agenten weerspannige vrouw verwonden bij arrestatie in Ter Kamerenbos

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 20 en zondag 21 maart 2021

Agenten die een weerspannige vrouw van 50 wilden arresteren na afloop van de betoging in het Ter Kamerenbos, hebben daarbij haar elleboog uit de kom gewrongen. Op een filmpje is te zien hoe de politie de vrouw hard aanpakt. De dame verstoorde volgens de politie de openbare orde en volgde de richtlijnen van de agenten niet.

Het tafereel speelt zich af na afloop van de betoging tegen de coronamaatregelen in het Ter Kamerenbos. Die manifestatie werd door de politie ontbonden omdat er te veel deelnemers waren, die bovendien de veiligheidsmaatregelen rond het virus ook niet respecteerden.

Op de beelden is te zien hoe de Nederlandstalige vrouw van 50 door agenten wordt vastgenomen terwijl ze luidkeels eist dat de politie haar loslaat. Ze roept om hulp, zegt dat ze verpleegster is en niets misdaan heeft. Even later werken de agenten de dame tegen de grond, terwijl ze het daarbij uitschreeuwt. De agenten boeien de vrouw die ondertussen roept dat ze pijn heeft en dat haar arm gebroken is.

Buiten proportie

“Het optreden van de politie was helemaal buiten proportie, zegt Ward Vanroy, een jogger die de scène filmde. “Die vrouw was alleen, weerloos en vormde geen bedreiging. Wellicht viel daar gewoon mee te praten. Ik hoorde dat ze haar mondmasker niet goed ophad en haar identiteitskaart niet wou geven. Maar die dame had ook veel pijn en daar leek niemand echt om te geven.”

Later bleek dat de vrouw inderdaad gewond was aan haar arm. “In het verslag staat dat haar elleboog uit de kom is geraakt bij de interventie,” bevestigt politiewoordvoerder Olivier Slosse. “In het ziekenhuis bleek dat de verwonding om een ingreep onder verdoving vroeg.”

Deel van het verhaal

De woordvoerder legt uit dat de vrouw de openbare orde verstoorde door te schreeuwen en dat ze de richtlijnen van de politie niet opvolgde, waarop de agenten besloten om haar bestuurlijk aan te houden. “Het filmpje toont maar een deel van het verhaal. En bij honderden andere betogers vormde de ontruiming geen probleem."

De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene start voorlopig geen onderzoek naar wat er gebeurde. “Maar het staat de dame vrij om klacht in te dienen.”

Korpschef Michel Goovaerts reageerde ondertussen ook al op twitter. Uit alle info waarover hij beschikt blijkt volgens hem dat de interventie "terecht en proportioneel was."

Slosse wijst er nog op dat agenten wel vaker te maken krijgen met mensen die bewust de confrontatie opzoeken. “Ik zeg niet dat dat hier zo was, ik was er ook niet bij. Maar betogers die het conflict zoeken om zo hun boodschap nog meer kracht bij te zetten, dat komt steeds vaker voor.”

Dit artikel kwam tot stand na een lezerstip via Meld het aan onze redactie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?