Mars tegen abortus in Brussel

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 21 en zondag 22 april 2018

Honderden mensen hebben zondag deelgenomen aan de negende editie van de 'Mars voor het Leven' in Brussel. De organisatoren zijn eenduidig tegen abortus en euthanasie, de deelnemers zijn vaak gematigder. Toch werd een 25-tal van hen opgepakt.

Volgens de organisatie waren er 4.000 deelnemers, volgens de politie maar 800. De mars vertrok op de Kunstberg en eindigde aan het justitiepaleis. De deelnemers legden daar witte rozen neer op het Poelaertplein.

Tegen de achtergrond van het huidige debat, werd het verzet tegen abortus het centrale thema van deze editie. "Wij zijn tegen schrappen van abortus uit de strafwet", aldus de organisatie.

"De wetgever was zich destijds bewust dat het een zaak van leven of dood van een menselijk leven is. Om die reden werd abortus in de strafwet behouden. De urgentie laat niet toe deze daad te banaliseren, maar integendeel om het aantal abortussen in België te verminderen. Dat aantal stopt niet met groeien", klinkt het.

Deelnemers gematigder

De toon bij de deelnemende manifestanten was soms meer gematigd. "Ik zou willen dat vrouwen die ongewenst zwanger zijn een betere begeleiding en betere informatie wordt voorgesteld over een toekomst met of zonder kind, en ook betere materiële oplossingen en psychologische begeleiding om te helpen bij het onthalen van het kind", zegt deelneemster Philippine.

Een vader die meeliep in de mars, hield voor dat "mensen meer verantwoordelijk moeten zijn voor de keuzes die ze maken. Een geschiedenis van één avond kan een leven veranderen."

Arrestaties

Zowat 25 tegenbetogers werden opgepakt. Dat bevestigt Ilse Van de Keere, woordvoerder van politiezone Brussel Hoofdstad Elsene.

Een dertigtal tegenbetogers ging aan het begin van de manifestatie liggen voor de optocht. De tegenstanders mobiliseerden namens het collectief Haricot Rouge (Rode Boon), dat vraagt om abortus uit de strafwet te schrappen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?