Plantentuin Jean Massart in Oudergem opent voor 100ste verjaardag voor publiek

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 21 en zondag 22 mei 2022

De Plantentuin Jean Massart aan het Rood Klooster in Oudergem is zondag na anderhalf jaar van renovatie opengegaan ter gelegenheid van de werelddag van de biodiversiteit. De botanische tuin, die in 1922 aangelegd werd en voor academici voorbehouden was, gaat voor het eerst permanent voor het publiek open.

De collectie telt ongeveer 2.000 plantensoorten, waaronder zeldzame exemplaren, en ruim 3.000 insecten. De meer dan 4 hectare grote tuin is vanwege zijn wetenschappelijke en esthetische belang beschermd als Natura 2000-zone.

Sommige gebouwen zoals het laboratorium voor de luchtkwaliteit werden gerenoveerd volgens de normen van passiefbouw. De paden kregen een eenvormige bekleding.

"Ik ben verheugd over de renovatie van deze unieke plek, die in ruime mate bijdraagt aan de kennis en vrijwaring van de biodiversiteit", zei de Brusselse minister Alain Maron (Ecolo). "De renovatie, die de plantentuin zijn luister van weleer teruggeeft, biedt het grote publiek verschillende interactieve en didactische parcours om de rijkdom" van de natuur te ontdekken.

Sophie de Vos (DéFI), burgemeester van Oudergem, merkte bij de opening op dat de gemeente ervoor geijverd had dat de ULB universitaire activiteiten in de plantentuin zou behouden, terwijl Leefmilieu Brussel het beheer van de site heeft overgenomen.

Rector Annemie Schaus zei: "De Brusselse universiteit is fier dat ze de grote bioloog kan eren die Jean Massart was, een belangrijke figuur voor de botanische wetenschappen in onze instelling, en dat ze een prachtige plek voor onderzoek, opleiding en onderwijs ter beschikking heeft."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?