Tunnelboor klaar om waterbekken te graven in Sint-Pieters-Woluwe

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 23 en zondag 24 maart 2019

In Sint-Pieters-Woluwe is zondag officieel de tunnelboormachine ingehuldigd die het nieuwe regenwaterbekken van de vallei van de Struybeeck moet gaan graven. Die moeten er komen om paal en perk te stellen aan overstromingsproblemen in het gebied.

Als het stortregent, kunnen de riolen in de Struybeeckvallei op dit moment maar moeilijk het regenwater slikken. Gevolg: de straten staan er blank en kelders lopen onder. De tunnelboor, 'Petra gedoopt, moet dat permanente overstromingsgevaar van de baan helpen.

Regenwaterbekkens zijn bedoeld om tijdelijk grote volumes water op te slaan, om de debieten in de riolen te regelen, de overstromingen tegen te gaan en de lozingen in het natuurlijk milieu te controleren.

Bij hevige regenval stroomt het rioolwater via een overstort in het regenwaterbekken. Zodra de (onweers)bui achter de rug is, brengen pompen het opgeslagen water opnieuw tot in het riool. Het bewuste regenwaterbekken Grootveld krijgt een capaciteit van 8.000 m3, een lengte van 377 meter en een diameter van 5,2 meter.

Waterbekkens klaar in september

Zondag werd de tunnelboormachine die het bekken zal graven officieel gedoopt met de naam 'Petra'. De boor weegt 270 ton en heeft een lengte van 8 meter. De machine ligt momenteel zo goed als geassembleerd in de bouwput. De bedoeling is dat er de komende twee à drie weken getest wordt en dat daarna de graafwerken kunnen starten.

Die moeten afgerond zijn in september, zegt werfleider Sander Cambron uit. Een machine van dit type werd onder meer ook gebruikt om de Diabolo-tunnel te graven. De werken verlopen in twee grote fasen: de boring van de tunnel en de plaatsing van de tunnelwanden met behulp van prefabelementen (de segmenten).

De ingangsput voor de tunnelboormachine - het vertrekpunt van de graafwerken - bevindt zich op de hoek van de Grootveldlaan en het Herendal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?