Begrafenisstoet voor overleden brandweerman: "Hij was een echte professional"

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 26 en zondag 27 maart 2022
Updated: 26-03-2022 - 14:11

Zaterdagochtend vond de begrafenis van Jean-François Spelmans plaats, de brandweerman die vorige week woensdag om het leven kwam in de brand in het Sheratonhotel in Brussel. Meer dan duizend mensen waren aanwezig.

De kist van Spelmans werd op een ladderwagen geplaatst. Die vertrok rond 8 uur ‘s ochtends aan de brandweerkazerne, gevolgd door een lijkstoet. De begrafenis vond plaats in de Basiliek van Koekelberg.

"Altruïst wordt in het woordenboek gedefinieerd als iemand die zich op een onbaatzuchtige manier bekommert om het welzijn van anderen. Er bestaat geen beter adjectief om Jean-Francois te beschrijven," zei zijn broer Christophe Spelmans tijdens de plechtigheid. "Hij was een echte professional, zeer bekwaam en een goede leraar."

Ook kolonel Nicolas Robin nam het woord. "Hij was een leider, verantwoordelijk, rechtvaardig, respectvol en bovenal zeer gewaardeerd door zijn collega's."

"Iedereen is het eens dat je heel getalenteerd was," voegde majoor Karel Lambert toe. "Je had je ontpopt tot een heel goede leider. Je werd beschouwd als iemand met een hoge technische competentie, en tegelijkertijd met een hoge mate van menselijkheid. Je inspireerde mensen om beter te doen en was een vaste waarde geworden."

Ereteken

Verschillende politici waren aanwezig. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) verleende hem postuum het burgerlijke ereteken eerste klasse. Hij werd ook nog officieel tot adjudant benoemd, een graad waarvoor hij voor zijn dood gesolliciteerd had. De helm van adjudant werd aan zijn naasten overhandigd.

Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding Pascal Smet (one.brussels) woonden de plechtigheid bij.

20220326_begrafenis Jean-François Spelmans overleden brandweerman_(c) BRUZZ
© BRUZZ

Het vuur in het voormalige Sheraton-hotel, waar renovatiewerken bezig zijn, brak op woensdag 16 maart omstreeks 03.30 uur uit in een technische koker. De brandweer ging meteen ter plaatse, maar de brand was erg moeilijk bereikbaar en woedde op het gelijkvloers, de eerste en de tweede verdieping. Tijdens de bluswerken stortte een roltrap in en raakte brandweerman Spelmans bedolven. Hij werd zo snel mogelijk bevrijd, maar overleed aan zijn verwondingen.

De begrafenis was op groot scherm te zien zijn aan de basiliek. Ook in de kazernes en in de voorposten konden brandweermannen met dienst de begrafenis kunnen volgen. Eerder werd in de brandweerkazerne in de Helihavenlaan in Brussel tot afgelopen donderdag een rouwkapel ingericht.

Herbekijk de volledige plechtigheid hier:

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?