Nieuwe burgerbeweging Agora wil democratie door loting

Godfried Roelant, Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
30/09/2018

Brussel heeft er met Agora weer een burgerbeweging bij. Volgend jaar wil de groep een assemblee oprichten, waarvan de leden door loting worden geselecteerd. “Wij willen de stem van het volk betrekken bij de besluitvorming", zegt medeoprichter Gerben Van den Abbeele aan BRUZZ.

Na een flashmob aan het Beursgebouw in hartje Brussel, wordt de nieuwe burgerbeweging Agora in de Beursschouwburg gelanceerd. Agora wil naar eigen zeggen “bouwen aan de democratie van de 21ste eeuw.”

Daarvoor wil de beweging midden 2019 een burgerassemblee oprichten. De leden van die assemblee zullen geselecteerd worden door een loting.

Agora Brussels

| De leden van de burgerbeweging Agora stelden hun initiatief voor in de Beursschouwburg.

“Er zal daarbij rekening worden gehouden met drie criteria”, legt een van de initiatiefnemers Gerben Van den Abbeele uit aan BRUZZ. “Er moeten evenveel mannen als vrouwen zijn, evenveel jongeren als ouderen. Daarnaast zullen we bij de loting ook kijken naar het opleidingsniveau.”

Op die manier moet de Brusselse bevolking beter vertegenwoordigd worden. “We willen de stem van het volk betrekken bij de besluitvorming”, zegt Van den Abbeele nog. En dat Agora effectief aan besluitvorming wil doen, is duidelijk.

'Tweede kamer'

Zo moet de burgerassemblee op termijn als een soort van tweede kamer, naast het Brussels Parlement, functioneren.

“We willen de burgerassemblee wettelijk verankeren en een overlegmodel installeren"

Gerben Van den Abbeele van Agora

“We willen de burgerassemblee wettelijk verankeren en een overlegmodel installeren”, klinkt het. “Zo zou er naast een verkozen kamer een gelote kamer zijn.”

De werking van die assemblee zal overigens niet veel verschillen van die van het Brussels Parlement, aldus Agora. Zo zal ook de burgerassemblee 89 leden tellen. Maar de loting zou dan weer om de zes maanden of om het jaar plaatsvinden. Alleszins gelooft Agora dat een loting ervoor zorgt dat “de permanente verkiezingskoorts wordt doorbroken.”

Met dit politieke initiatief wordt volgens Agora het startschot gegeven van een “democratische renaissance”. Die werd in de Beursschouwburg ingeleid met interactieve workshops rond drie thema’s: assemblee, inspiratie en legitimiteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Politiek , burgerbeweging , Agora , Beursschouwburg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni