Betoging tegen coronamaatregelen: 20 arrestaties en 6 gewonden

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 4 en zondag 5 december 2021
Updated: 05-12-2021 - 18:50

De politie heeft zondag 20 personen opgepakt die rel zouden geschopt hebben na de betoging tegen de coronamaatregelen. Dat meldt de Brusselse politie zondagavond. Die betoging verliep grotendeels zonder incidenten maar na afloop zochten groepjes deelnemers de confrontatie met de politie. Die antwoordde met het waterkanon en traangas. Vier betogers raakten gewond, net als twee politiemensen. Ook raakten verschillende politievoertuigen beschadigd.

De betogers, volgens de politie zo'n 8.000 mensen, verzamelden vanaf 12.00 uur aan het Noordstation en omstreeks 13.25 uur trok de manifestatie zich op gang. Aan het hoofd stapten brandweerlui in werkkledij en zorgpersoneel. "In het eerste deel van de betoging verliep alles rustig. Er was veel volk, veel muziek en er liepen mensen van alle politieke strekkingen mee, voornamelijk zonder mondmasker," tekende onze reporter ter plaatse op. "De politie was aanwezig, maar niet massaal.”

Ook Ilse Van de Keere van politiezone Brussel Hoofdstad Elsene bevestigt de aanvankelijk rustige sfeer aan BRUZZ. "Een kleine groep dreigde af te wijken van het parcours ter hoogte van Koningsstraat, maar werd uiteindelijk teruggedreven door de politie." Verder zou de politie zijn uitgedaagd ter hoogte van de barrage van de Wetstraat, maar dat is gebruikelijk. Deze demonstranten hebben de mars hervat."

“Toch was de woede van de mensen te voelen,” meldde onze reporter. “Je hoorde links en rechts bommetjes ontploffen en er hing spanning in de lucht.”

Waterkanon en traangas

Die spanning sloeg snel om. "Aan het einde van de betoging, ter hoogte van het Jubelpark daagde een groepje van een twintigtal betogers de politie uit. Zij stonden oog in oog met de politie, die het waterkanon heeft ingezet," stelde BRUZZ ter plaatse vast. "Vervolgens gingen demonstranten op de vuist met elkaar. De politie heeft daarop traangas ingezet."

Ook aan de barrage aan het Schumanplein zette de politie het waterkanon in. De grote meerderheid van de betogers trok evenwel rustig huiswaarts.

De Beliardstraat tussen het Leopoldpark en het Jubelpark werd ontruimd. "De situatie was chaotisch, want het verkeer mocht er opnieuw door," aldus onze BRUZZ-reporter.

Een groot deel van de betogers vertrok daarop, maar een ander deel bleef zich ophouden in de Oudergemlaan en ging opnieuw de confrontatie met de politie aan. Daarbij werd ook afval in brand gestoken. De politie zette nog verschillende malen het waterkanon en traangas in en dreef de betogers achteruit en uiteen. Uiteindelijk droop ook de harde kern af en keerde de rust weer.

Aan het einde van de betoging ging het er wat heftig aan toe.

"Democratische aanpak, geen dictatoriale"

Twee weken geleden vond al een coronamars plaats in Brussel. Toen trokken 35.000 tegenstanders van het Covid Safe Ticket door de straten van de hoofdstad. Ook vandaag hebben heel wat betogers de weg gevonden naar Brussel om er ondanks het grauwe weer massaal te protesteren tegen de coronamaatregelen.

"We willen een democratische aanpak van deze crisis, geen dictatoriale", klinkt het bij de organisatoren. "De maatregelen die nu genomen worden, zoals het Covid Safe Ticket, zijn in strijd met onze fundamentele rechten en discrimineren. Het virus wordt niet onder controle gebracht, wel de bevolking."

Coronamars 5 december
© BRUZZ
| De coronamars bracht een diverse groep mensen op de been.

Minstens een deel van de deelnemers aan de betoging is zelf al gevaccineerd maar dat verhinderde hen er niet van toch mee te stappen. "De vaccins zijn niet het probleem, wel dat men eraan denkt die verplicht te maken", zeggen zij. "Of het nu voor het zorgpersoneel is, of voor de gehele bevolking, een dergelijke verplichting gaat in tegen de vrijheid en is onaanvaardbaar."

Aan het hoofd van de betoging liepen delegaties van brandweerlui en zorgpersoneel, die zich verzetten tegen de vaccinatieplicht. Andere betogers verzetten zich dan weer wel tegen de vaccins en hebben het over een grootschalig genetisch experiment. Zowel de overheid als de media zijn het mikpunt van kritiek, wantrouwen en soms nauwelijks verhulde agressiviteit.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?