Handelaars hekelen autovrije Ropsy Chaudronstraat: 'Staan met vingers te draaien'

SD
© BRUZZ
05/03/2023

Het is de eerste zondag dat de Ropsy Chaudronstraat in Anderlecht door de politie werd afgesloten om de markt van verkeer te ontlasten. Maar daar zijn de betrokken handelaars niet tevreden mee. Enkele handelaars willen een petitie starten en stappen naar de gemeenteraad. "We staan hier met onze vingers te draaien. Ik denk dat we volgende week zullen sluiten op zondag."

Donderdag kondigde de gemeente Anderlecht aan dat de drukke Ropsy Chaudronstraat voortaan elke zondag tussen 8 en 15 uur wordt afgesloten voor het verkeer op de drukke as tussen de Heyvaertstraat en de Bergensesteenweg. De maatregel is een actie van de politie die werd ingevoerd in "om de congestie in de directe omgeving van de markt op zondag te ontlasten en het de bezoekers van de site zo veilig mogelijk te maken".

Maar daar is niet iedereen even blij mee. “Er is grote bezorgdheid," zegt een slager van La Maison du Mouton, gelegen in het deel van de Ropsy Chaudronstraat waar nu geen verkeer meer doormag op zondag. "We staan hier met onze vingers te draaien. Ik denk dat we volgende week zullen sluiten op zondag. En zondag is normaal gezien de beste dag van de week: het is de dag van de markt en iedereen doet dan zijn boodschappen."

'Chaos'

De slager wil zijn bezorgdheden uiten op de volgende gemeenteraad. "Ik heb gesproken met alle handelaars van de wijk. We gaan een petitie starten en we gaan naar de gemeenteraad om te vragen wat er hier gebeurt."

Het gaat om een actie op vraag van de politie, verduidelijkt Anderlechts schepen van Mobiliteit Susanne Müller-Hübsch (Groen). "Al jaren is er grote chaos in de straat tijdens de markt. De vraag komt van de politie en het management van de Abattoir zat tijdens de gesprekken mee aan tafel in verband met de illegale markt rond de Abattoir."

Overigens was er ook politie aanwezig aan metro Clemenceau. "We gaan volgende week samenzitten met de politie om te bekijken of de doelen van veiligheid werden verbeterd."

'Moeten nu heel ver parkeren'

Volgens de handelaars is er nu minder passage, zijn hun zaken minder bereikbaar en zijn de parkeerplaatsen te ver gelegen. "We hebben normaal vooral klanten die met de auto komen. Aangezien er nu geen auto’s door mogen, zijn er ook geen klanten,” zegt de handelaar van een kruidenierswinkel.

In de kruidenierswinkel zien we een klant met een grote kar aan boodschappen. “Ik kom hier elke week. Het is heel vervelend want we moeten nu heel ver parkeren. Met alles wat ik heb gekocht, is dat echt moeilijk,” klinkt het.

Toch is niet iedereen ontevreden met de maatregel. “Er was hier veel te veel verkeer, daarom is het ook een goede maatregel voor de mensen," aldus een voorbijganger.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie