Youssoufou Niakaté, de topschutter die aan stoppen dacht

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 6 en zondag 7 oktober 2018
Updated: 07-10-2018 - 15:56

Union staat aan de leiding in 1B en dat heeft het voor een groot deel te danken aan Youssoufou Niakaté. Toch leest het verhaal van de Malinese Fransman niet helemaal als een sprookje. “Zonder mijn vader was ik geen profvoetballer meer”, vertelt hij aan BRUZZ.

Een jaar geleden wist zo goed als niemand wie Youssoufou Niakaté was. Enkel een paar voetbalencyclopedieën hadden misschien al eens gehoord van de minzame spits die in de Franse derde klasse de kleuren van Boulogne-sur-Mer verdedigde. Dat hij daar speelde was op zich al een prestatie.

Niakate
© FG/BRUZZ
| Youssoufou Niakaté werd op 16-jarige leeftijd gehard in Tsjechië.

“Op mijn 16de nam ik de beslissing om naar Tsjechië te trekken. Daar kreeg ik de kans om mijn voetbalcarrière verder uit te bouwen. Het was niet de gelukkigste periode uit mijn leven, maar die slechte ervaring heeft mij wel sterker gemaakt. Ik keerde terug naar Frankrijk en dacht aan stoppen. Gelukkig heeft mijn vader mij gepusht om er toch nog eens vol voor te gaan. Zonder hem was ik nu geen profvoetballer meer”, legt Niakaté uit aan BRUZZ.

“Het was echt niet mijn bedoeling om weer in het profvoetbal terecht te komen. Na mijn periode in Tsjechië wilde ik vooral opnieuw kunnen genieten van het spelletje. Daarom sprak ik af met vrienden op de pleintjes waar we vroeger samen voetbalden. Na een tijdje ben ik dan met een paar van hen bij Boulogne-sur-Mer beland. Dat was allesbehalve topvoetbal, maar het toverde wel weer een glimlach op mijn gezicht.”

YouTube

Union raakte gecharmeerd door zijn prestaties en haalde hem naar Brussel. De vrienden van toen zijn er vandaag nog steeds. “Ze zijn er altijd voor mij geweest, in goede en slechte tijden. Dat vergeet je niet. Het is voor hen en mijn vrouw dat ik vandaag die mooie goals maak. Toen ik met de hak scoorde tegen Roeselare zaten er trouwens heel wat familie en vrienden in het stadion. Dat is natuurlijk een extra motivatie.” Het grote publiek leerde de 25-jarige spits vooral kennen na zijn hattrick tegen Anderlecht in de Beker van België.

“Dat was een fantastisch moment. Onze supporters maakten die avond meer kabaal dan het thuispubliek. Daar was ik echt niet goed van. Het is ongelooflijk hoe zij ons week na week ondersteunen. Zelfs na onze aarzelende seizoensstart, bleven ze tot lang na het laatste fluitsignaal zingen. Ik had er op YouTube al filmpjes van gezien, maar in het echt is dat allemaal nog veel indrukwekkender. Het heeft een grote rol gespeeld in mijn beslissing om voor deze club te tekenen.”

‘Nog niets bewezen’

Met veertien goals in negen wedstrijden stijgt Niakaté stilaan boven de bomen van het Dudenpark uit. Maar van een Icarus-effect is absoluut geen sprake. De spits, met de Braziliaanse Ronaldo als grote voorbeeld, is het toonbeeld van bescheidenheid.

Niakaté 3
© FG/BRUZZ
| Voor Niakaté voelde het Dudenpark meteen aan als een nieuwe thuis.

“Ik weet ondertussen wel hoe snel het kan gaan in voetbal. Tuurlijk droom ik zoals elke voetballer van de nationale ploeg en een grote club. Maar op dit moment zit ik hier goed. Ik heb ook nog niets bewezen.”

“Ja, ik maakte al veertien doelpunten, maar statistieken zeggen lang niet alles. Elke goal is een collectieve prestatie. Zonder ploegmaten zou er voor eeuwig een nulletje achter mijn naam staan.”

Zondag speelt Union om 16 uur thuis tegen Westerlo. Als Union wint, komt het alleen aan de leiding in 1B.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?