Belgisch Klimaatcentrum in Ukkel opent de deuren

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 29 november 2022
Updated: 29-11-2022 - 13:48

In Ukkel is dinsdagmorgen het nieuwe Klimaatcentrum geopend. "We willen het Belgische klimaatonderzoek naar een hoger niveau tillen", benadrukt staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS), die het centrum inhuldigde.

De federale regering had begin dit jaar het licht op groen gezet om een Belgisch kenniscentrum voor klimaat op te richten. Daar zal al het klimaatonderzoek van de wetenschappelijke instellingen, zoals het KMI, Sciensano en de Koninklijke Sterrenwacht, gebundeld en beter gecoördineerd worden. Op die manier kan de impact van de onderzoeksprogramma's worden vergroot.

Doel van het centrum is het klimaatonderzoek in België te coördineren en beleidsmakers in staat te stellen beter onderbouwde wetenschappelijke beslissingen te nemen. Het Klimaatcentrum gaat ook samenwerken met universiteiten en onderzoekscentra rond wereldwijde klimaatuitdagingen om zo te streven naar een hoger onderzoeksniveau. Verder kunnen binnenlandse en buitenlandse beleidsmakers een beroep doen op het centrum, zodat er meer gerichte beleidsbeslissingen komen op het vlak van klimaat.

Het nieuwe Klimaatcentrum komt in de Pool Ruimte van het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) in Ukkel. De leiding van het centrum is in handen van twee directeurs: Valérie Trouet keert terug uit Arizona om wetenschappelijk directeur te worden, Ella Jamsin (ULB) gaat aan de slag als operationeel directeur.

Op termijn zal het Klimaatcentrum de onderzoeksactiviteiten van meer dan honderd wetenschappers coördineren. Zij zullen kunnen rekenen op een team van vijftien vaste medewerkers. Voor de werking van het centrum trekt de federale overheid een jaarlijks budget van twee miljoen euro uit.

a1c780f8-belgaimage-54221882.jpg
© Belga
| Ella Jamsin, Valerie Trouet en Thomas Dermine tijdens de opening van het klimaatcentrum.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?