| Het congrescentrum Square op de Kunstberg

Brussel ontvangt Europese Wedstrijd voor Jonge Wetenschappers

© Belga
07/09/2023

De Europese Commissie en 'Jeunesses scientifiques de Belgique' organiseren van 12 tot 17 september de 34ste Wedstrijd van de Europese Unie voor Jonge Wetenschappers in het Square-complex in Brussel, vlakbij het station Brussel-Centraal. Het evenement is van 13 tot 15 september als een wetenschapsbeurs gratis toegankelijk voor gezinnen, scholen en het ruime publiek. Dat maakten de initiatiefnemers donderdag bekend.

Het doel is om de wetenschap te bevorderen, wetenschappelijke carrières te inspireren en jonge wetenschappers aan te moedigen elkaar op internationaal niveau te ontmoeten.

In totaal zullen 136 pientere geesten, van veertien tot twintig jaar, uit 36 ​​landen hun innovaties presenteren. Onder de 85 projecten die tijdens de wetenschapsbeurs zullen worden voorgesteld, projecten zoals 'De milieugerelateerde oorzaken van de ontwikkeling van hersentumoren', 'Alternatieve productie van waterstof' of 'Een multi-robotkit voor het opsporen van slachtoffers van aardbevingen in puin'.

Er doet ook een Belgisch project mee. Drie studenten van het Koninklijk Atheneum van Dour zullen hun 'handschoen die in gebarentaal vertaalt' voorstellen.

Deelnemers kunnen prestigieuze prijzen winnen, zoals bezoeken aan de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek (CERN) en de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) maar ook geldprijzen van 3.500, 5.000 en 7.000 euro.

In België kiest volgens een studie van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) slechts een op de vijf studenten voor een STEM-richting (Science, Technology, Engineering & Mathematics) in het hoger onderwijs, de op twee na laagste score binnen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In 2015 was slechts 22 procent van de instromende studenten vrouwelijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni