Goud en platina ontdekt in Brussels rioolwater

RF
© BRUZZ
12/08/2021

Ons afvalwater is rijker dan we denken. Dat blijkt uit een stelling die door het Sublimus-project wordt ondersteund. Onderzoekers van ULB, VUB en het Meurice-instituut proberen sinds maart 2019 edele metaaldeeltjes zoals goud, zilver en platina terug te winnen in het slib van waterzuiveringsstations.

Na onderzoek blijkt dat er edele metaaldeeltjes gevonden zijn in het resterende slib van waterzuiveringsstations. Dat schrijft La Dernière Heure. “Na een jaar lang de in – en uitgangen van de elektriciteitscentrale aan het station van Brussel-Noord te hebben onderzocht, stellen we vast dat de edele metalen goud, platina, koper en nikkel achterbleven in het water”, vertelt Gilles Bruylants, onderzoeker op de ULB.

De onderzoekers kozen ervoor om zich te concentreren op het extraheren van goud, koper, nikkel en platina uit water. Ze zijn nu op zoek naar de beste methode om selectief edelmetalen te extraheren en te zuiveren.

Een van de overwogen opties is het gebruik van magnetische nanodeeltjes. "Het metaal wordt opgevangen door deze nanodeeltjes, die vervolgens op hun beurt eenvoudig met een magneet van het mengsel kunnen worden gescheiden”, klinkt het.

Het doel van de onderzoekers is om ongeveer tien kilogram goud en een kilogram platina op te halen bij de afvalwaterzuiveringsinstallaties van het Gewest.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni