Ukkel KMI Koninklijk meteorologisch instituut

| Ukkel KMI Koninklijk meteorologisch instituut

Nieuw strategisch plan voor Federaal Wetenschapsbeleid

NL
© Belga
20/07/2022

Toegankelijkere informatie, meer publieksbetrokkenheid en de steun voor innovatie en onderzoek verhogen: het zijn een aantal pijlers uit het nieuwe strategische plan voor de Programmatorische Overheidsdienst Wetenschapsbeleid (Belspo) voor de periode 2022-2024.

Het plan werd woensdag ondertekend door Belspo-voorzitter Arnaud Vajda en federaal staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS).

De bedoeling is om de tien Federale Wetenschappelijke Instellingen (FWI), denk onder meer aan het Koninkijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren of het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI), opnieuw duidelijk te verankeren in een federale sokkel. Staatssecretaris Dermine liet eerder al verstaan dat het Federaal Wetenschapsbeleid "gedurende een groot deel van de vorige legislatuur werd verwaarloosd".

Het strategisch plan bevat zes strategische doelstellingen die elk verder geconcretiseerd moeten worden in operationele plannen. Het gaat onder om een gemeenschappelijke onderzoeksstrategie vastleggen en de steun voor onderzoek en innovatie te versterken. Het plan wil ook meer gebruik maken van open data en open science door de banden tussen de wetenschapsinstellingen onderling en met de onderzoekswereld te versterken. Op die manier moet informatie toegankelijker worden en kunnen onderzoeksgegevens ook makkelijker hergebruikt worden.

Een andere doelstelling is om het beheer van de federale collectie bij te sturen zodat dat op een meer geïntegreerde en duurzame manier gebeurt.

Verder is het de bedoeling om het onthaal van het publiek bij de instellingen proactiever te maken zodat dat publiek meer betrokken wordt bij het onderzoek en de activiteiten van de dienst.

Samen zijn de tien Federale Wetenschappelijke Instellingen goed voor een budget van 600 miljoen euro. Er werken in totaal zowat 2.400 mensen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni