Vijfhonderd wetenschappers buigen zich in Brussel over opvolger CERN-deeltjesversneller

© PHOTONEWS

De vijfde editie van de Future Circular Collider Week (FCC Week) brengt van maandag 24 juni tot en met vrijdag 28 juni 500 wetenschappers, innovators en beleidsmakers samen in Brussel om er een mogelijke opvolger van de huidige deeltjesversneller 'Large Hadron Collider' van het CERN (Europees Centrum voor Deeltjesonderzoek) te bespreken. Er is ook een unieke fototentoonstelling te zien over het CERN.

De nieuwe deeltjesversneller moet groter en krachtiger worden dan het huidige exemplaar van het CERN om zo nog meer inzichten te bieden in het ontstaan van het universum. De doelstelling is ambitieus, want de nieuwe deeltjesversneller moet met zijn honderd kilometer lengte tot vier keer langer worden. De knappe koppen die in Brussel verzamelen tijdens de FCC Week hebben bovendien een deadline, want er wordt geschat dat de huidige 'Large Hadron Collider' nog twintig jaar dienst heeft.

Op de FFC Week wordt de laatste stand van zaken gegeven op het vlak van onderzoek naar de technische haalbaarheid, de economische levensvatbaarheid en de sociale impact van de nieuwe installatie en innovaties die nodig zijn voor de realisatie ervan. Op maandag is er een openingssessie met onder meer een keynotespeech van gewezen Europees president en oud-premier Herman Van Rompuy.

Vanaf 24 juni tot 13 augustus loopt er op het Karel Rogierplein in Sint-Joost-ten-Node ook een unieke openluchtexpo onder de naam 'The code' en bieden foto's een uitzonderlijke blik achter de schermen van het CERN.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?