Veel mensen vluchten met boten naar Europa. We noemen hen ‘bootvluchtelingen’. Maar op volle zee gaat het vaak mis.

Zoals een paar weken geleden. Toen kapseisde een boot met 700 mensen aan boord. Bijna iedereen stierf. Het gebeurt vaak. Sinds nieuwjaar zijn al bijna 2.000 bootvluchtelingen gestorven in de Middellandse Zee.

Vluchtelingen
In Afrika zijn veel mensen op de vlucht voor oorlog, werkloosheid en honger, of voor een strenge dictator. De vluchtelingen komen uit verschillende landen: Somalië, Eritrea, Niger, Mali of Senegal. De meesten vluchten naar een buurland, maar sommigen willen naar Europa.
Maar de Europese grens is dicht. Europa zegt dat het niet iedereen kan opvangen. Dus proberen veel vluchtelingen het illegaal (= niet volgens de wet).

Gevaarlijk
Ze maken bijvoorbeeld een hele gevaarlijke reis over zee, in oude boten. Of de kapitein - soms is hij zelf een vluchteling - kan niet goed varen.

Er worden veel mensen op één boot gezet, wel honderden. Passagiers kunnen onderweg niet eten of plassen.

Veel vluchtelingen beseffen het gevaar, maar willen zo graag een beter leven dat ze het toch doen. Ze betalen daar zelfs een fortuin voor aan mensensmokkelaars (smokkelen = iets over de grens brengen zonder dat het mag).

Lampedusa
Sommige boten geraken wél veilig aan land, bijvoorbeeld op Lampedusa. De vluchtelingen krijgen dan de eerste zorgen en voedsel. Maar dan moet alles eigenlijk nog beginnen. Want zullen ze wel ‘asiel’ (=bescherming) krijgen? En mogen ze dus in Europa blijven? Vaak moeten ze lang wachten op antwoord. Intussen zitten ze in opvangcentra. Het is daar helemaal niet fijn.

Helpt Europa?
De Europese leiders willen nu meer mensen redden op zee. Het reddingsplan heet ‘Triton’. En Europa wil de mensensmokkelaars aanpakken.

Wat vind jij? Zazie hoort graag jouw mening. Mailen mag, naar zazie@bdw.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni