'Zout maakt vrouwen dik'
Olijfolie of honing als wondermiddel. In de kansarme Anderlechtse buurt Kuregem geloven sommige Marokkanen dat deze producten helpen tegen kwaaltjes als keelpijn. "Klopt níet," zegt Marie-Laure Prevost.
Als diëtiste geeft Prevost raad aan kansarmen die deelnemen aan het (op)voedingsproject Lekker gezond in het Huis der Gezinnen. De bedoeling van het project, dat steun krijgt van de Koning Boudewijnstichting, is kwetsbare allochtone en autochtone gezinnen met jonge kinderen gezonder te leren koken en anders op te voeden.
Erfelijk
In zes sessies leren de vrouwen dat 'gezond' en 'lekker' heel goed te rijmen zijn. "In Kuregem kampen nogal wat mensen met diabetes en overgewicht. Vooral bij de Marokkaanse migranten zijn er veel mensen met suikerziekte. De reden hiervoor is waarschijnlijk erfelijk, maar de ziekte manifesteert zich door verkeerde voedingsgewoonten en het gebruik van voedingsmiddelen met snelle suikers. Aan muntthee bijvoorbeeld wordt heel veel suiker toegevoegd. En de kinderen - en dat geldt voor alle kinderen - drinken te veel fruitsap of frisdrank. Vruchtensap wordt beschouwd als iets gezonds. Maar wist je dat honderd milliliter vruchtensap tien gram suiker bevat? In een doosje van 250 milliliter zit dus 25 gram suiker. Een kind heeft vier suikerklontjes binnen wanneer hij een doosje van 250 milliliter leegdrinkt. Dat is veel op een dag, zeker als je hierbij nog de koeken, zoete ontbijtgranen en chocopasta of honing optelt," vertelt Prevost.
"Een volwassene mag maximaal tien klontjes suiker per dag hebben, een kind van vier jaar vier klontjes. Ter informatie: de meeste kinderen zitten boven de tien klontjes. Als we niet opletten, kweken we een hele generatie diabetici bij een bevolkingsgroep die meer risico loopt door erfelijke factoren."
Het ontbijt is een veelgebruikt voorbeeld om het belang van goede voeding te onderstrepen. In plaats van stokbrood of wit Marokkaans brood, of voor de kinderen heel zoete ontbijtgranen, verkiest Prevost niet-geraffineerde producten zoals volkorenbrood, Marokkaans bruin brood of ongezoete ontbijtgranen of muesli. "Zo'n ontbijt geeft drie tot vier uur energie. Geraffineerde producten soms maar anderhalf uur."
Tv-kijken
Deelneemster Fatma Pehlivan (38), van Turkse herkomst, kijkt sinds kort heel anders aan tegen het ontbijt. "Vroeger ontbeten we niet. Ik stond te veel onder stress en wist bovendien niet dat het nuttig was. Nu maak ik tijd om samen te eten."
Ook de avondmaaltijd beleeft Pehlivan op een andere manier. Vóór de cursus had ze de gewoonte om eerst de kinderen te bedienen, en daarna mee aan te schuiven. "We eten niet meer apart. De kinderen mogen ook geen tv meer kijken tijdens het eten. En ik maak ook veel minder vaak klaar wat mijn kinderen wensen. Het mag weleens, maar uitzonderlijk. We eten nu veel minder frietjes en meer groenten."
Tijdens de sessies bereiden de deelnemers verschillende maaltijden. Pehlivan houdt meer rekening met de hoeveelheden. "Nu gebruik ik één eetlepel olijfolie per persoon. Voordien goot ik gewoon tot ik dacht dat het goed was. Zout gebruik ik ook minder. Te veel is ongezond, het neemt smaak weg van de groenten en het maakt vrouwen dik. Ik moet wel bekennen dat zulke dingen de smaak veranderen, maar daar wen je snel aan. En, o ja, als we aardappelen eten, zet ik er geen brood meer bij."
Daarnaast kijkt ze steevast naar het etiket van voedingsproducten als ze winkelt. "Hoeveel suiker bevat een product? Wat is het vetgehalte van kaas? Bovendien kijk ik minder naar merkproducten. Mijn kinderen verlangen wel naar merkproducten, maar het maakt de rekening duurder. Daarnaast vergelijk ik ook van winkel tot winkel."
Volgens de diëtiste leggen mensen te weinig de link tussen hun eigen voeding en de voedingsdriehoek. "Er moeten dringend aanvullende, concretere acties komen, zoals kook-, shop- en ontbijtateliers voor ouders en kinderen. Dat zou deel moeten uitmaken van het onderwijs, zoals dat in Engeland al het geval is."
Gezond en goedkoop: de tips!
■ Koop de producten van het seizoen.
■ 100 gram vlees, vis of kip per persoon is voldoende.
■ Doe geen boodschappen met een lege maag.
■ Koop in grote hoeveelheden, dat is goedkoper.
■ Zelf bereiden is vaak goedkoper en voedzamer dan afhaalmaaltijden.
■ Kraantjeswater is even drinkbaar als flessenwater.
■ Gebruik één eetlepel olijfolie per persoon voor de warme bereidingen.
■ Merkproducten zijn meestal duurder.
■ Vergeet niet te ontbijten.
■ Eet samen met de kinderen.
■ Lees de etiket van producten.
■ Winkel met een weekmenu op zak.
Lees meer over: Anderlecht
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.