jaaroverzicht 2018 - algemeen beeld

BRUZZ blikt aan de hand van zeven thema's terug op de belangrijkste gebeurtenissen van het voorbije jaar.

Elke dag staan we stil bij een ander thema. Dat doen we in een uitgebreide tijdlijn, interviews met mensen of organisaties die hun stempel op het thema drukten en een videoreportage met de opvallendste beelden van 2018.

2018 in zeven thema's

 1. Het jaar van de PROPERE LUCHT
  Annekatrien Verdickt zette met burgerbeweging Filter Café Filtré en het bijbehorende protest aan de Brusselse schoolpoorten van ouders en kinderen de slechte luchtkwaliteit op de politieke agenda.
 2. Het jaar van de AFRICAN POWER
  Op 30 juni 2018 wordt de Lumumba Square ingehuldigd. De Congolese gemeenschap is trots dat ze eindelijk erkenning krijgt. Later op het jaar wordt Pierre Kompany de eerste zwarte burgemeester van Ganshoren én het hele land.
 3. Het jaar van de VOETBALHEISA
  Op 25 februari wandelt Marc Coucke voor het eerst als nieuwe Anderlecht-eigenaar het Constant Vanden Stockstadion binnen. Een paar maanden later knikkert buur Union Saint-Gilloise RSCA uit de beker. Nieuwe sportief directeur Michael Verschueren moet Anderlecht de komende jaren weer op het juiste spoor zetten.
 4. Het jaar van de BRUSSELSE KET
  In april 2018 is het erg onrustig in de wijk Peterbos in Anderlecht. Jeugdwerkorganisaties proberen er al langer de jongeren een toekomst te geven.
 5. Het jaar van de TRANSITMIGRANT
  Een mensenketting aan het Noordstation om politie-interventies tegen transitmigranten te verhinderen en protest tegen de vervolging van mensen die migranten opvangen. Het thema migratie is alomtegenwoordig in 2018. Brussel toont zich solidair met mensen op de vlucht.
 6. Het jaar van de SLACHTOFFERS IN HET VERKEER
  Schaarbeek blijkt nog steeds een levensgevaarlijke plek voor fietsers en voetgangers. Ook elders in Brussel vielen er verkeersslachtoffers te betreuren.
 7. Het jaar van KANAL
  Het nieuwe Kanal - Centre Pompidou opent zijn deuren in een tijdelijke setting. Kunstencentrum Recyclart trekt weg van de Kapellekerk naar Molenbeek en de stad snakt naar nieuwe feestzalen.

2018 samengevat in één video

BRUZZ vat het jaar 2018 samen in één video.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni