24 uur lang geen vluchten door staking

© Brussels Airport

Er zal vanaf dinsdag om 22.00 uur gedurende 24 uur geen luchtverkeer mogelijk zijn in het Belgische luchtruim. Dat komt omdat luchtverkeersleider skeyes niet kan garanderen dat alle cruciale posten voldoende bezet zullen zijn tijdens de staking, zo zegt het bedrijf. Er zal dus geen enkel passagiers- of cargovliegtuig kunnen landen op of opstijgen van de belangrijkste luchthavens in ons land.

In een persbericht wijst skeyes (ex-Belgocontrol) erop dat de werknemers niet op voorhand moeten laten weten of ze zullen staken of niet. Daardoor heeft de directie onvoldoende zicht op de personeelsbezetting. "Het management neemt zijn verantwoordelijkheid om de veiligheid van het luchtverkeer te garanderen", zo klinkt het.

"Gelet op de grote onduidelijkheid over de bezetting van enkele cruciale posten bij de operationele diensten, kan die garantie enkel gegeven worden door geen luchtverkeer toe te laten." Maandagavond had de directie nog gehoopt om genoeg werkende luchtverkeersleiders te hebben om het luchtruim tijdens de 24 urenstaking op halve capaciteit te kunnen laten draaien, maar daar moet ze nu dus op terugkomen.

Vakbond ACV-Transcom had al laten verstaan dat er waarschijnlijk geen vluchten zouden kunnen plaatsvinden, omdat de stakingsbereidheid bij het personeel voldoende groot is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?