Nationale staking: hier kan je hinder verwachten

© BRUZZ
| De NMBS zal op woensdag 13 februari met een minimale dienst rijden, naar aanleiding van de nationale staking.

Op woensdag 13 februari staken de drie vakbonden in allerlei sectoren. ACV, ABVV en ACLVB roepen op tot een nationale staking uit protest tegen de te beperkte loonmarge. Een overzicht van de te verwachten hinder.

Transport

MIVB
Bij de MIVB kan je hinder verwachten op alle transportmiddelen. Zowel trams, bussen en metro’s zullen beperkt rijden. Meer informatie kan je vinden op hun website vanaf 6 uur woensdagochtend: mivb.be

De Lijn
Ook de bussen van De Lijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen amper rijden. 's Ochtends en 's middags zullen ze eerst nagaan hoeveel chauffeurs ze hebben vooraleer ze beslissen welke lijnen zullen rijden. De drukste lijnen (via scholen) zullen eerst bezet worden. Voor alle nodige informatie kan je vanaf dinsdagavond terecht op deze link: verstoring.delijn.be

TEC
Waarschijnlijk zal er geen enkele bus van TEC van of naar Brussel rijden. Reizigers kunnen via infotec.be nagaan of hun bus al dan niet rijdt.

NMBS
Een beperkt aantal S- en L-treinen zullen tijdens de spits rijden. De P-treinen worden allemaal afgeschaft. Bij de IC-treinen is het nog niet duidelijk welke treinen zullen rijden. Je kan via hun app of via belgiantrain.be nagaan of je trein zal rijden.

De internationale treinen zullen normaal allemaal van dienst zijn.

Brussels Airport
Er zal vanaf dinsdag om 22.00 uur gedurende 24 uur geen luchtverkeer mogelijk zijn in het Belgische luchtruim. Dat komt omdat luchtverkeersleider skeyes niet kan garanderen dat alle cruciale posten voldoende bezet zullen zijn tijdens de staking, zo zegt het bedrijf. Er zal dus geen enkel passagiers- of cargovliegtuig kunnen landen op of opstijgen van de belangrijkste luchthavens in ons land.

Supermarkten

Als klant kan je voor een gesloten deur staan bij je plaatselijke supermarkt.

Delhaize is nog niet zeker wie er allemaal mee zal staken. Er zal wel een groot percentage van de Brusselse winkels gesloten zijn.

Carrefour supermarkt Evere
© PhotoNews
| Carrefour Hypermarkten zullen tijdens de staking allemaal gesloten zijn.

De grote Carrefour hypermarkten zullen allemaal gesloten zijn. De meeste kleine winkels zullen waarschijnlijk volgen en ook de deuren sluiten.

De winkels van Colruyt daarentegen zullen wel open zijn. Zij hebben hun winkels al extra bevoorraad om onvoorziene stakingen voor te zijn. Ook bij Lidl houden ze de deuren open.

Aldi zal al zijn vestigingen openen op woensdag. Zij zullen te werk gaan als een normale woensdag.

Gemeentehuizen

Het gemeentehuis van Sint-Joost-ten-Node gaat helemaal dicht. Alle andere gemeentehuizen van de Brusselse gemeenten zullen open zijn, een deel ervan zal wel op een minimale dienst draaien. Dit geldt voor Brussel (stad), Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek en Ukkel.

Onderwijs

Ook bij het Brusselse onderwijs zal er hinder zijn. Over welke hinder en hoe groot de impact zal zijn, is er nog geen duidelijkheid. De scholen hebben de afgelopen dagen zelf aan de ouders laten weten hoe zij woensdag te werk zullen gaan.

baby_voetjes_kinderdagverblijf_creche_940_667px_c_bx1.jpg
© BX1
| Kinderdagverblijven De Toverfluit, Het Kindersoldaatje en De Zonnebloem sluiten tijdens de staking.

Bij de kinderdagverblijven zullen er drie de deuren sluiten. Het gaat hier over De Toverfluit (Sint-Jans-Molenbeek), Het Tinnen Soldaatje (Ukkel) en De Zonnebloem (Sint-Gillis).

Postbedeling

Bpost verwacht geen grote hinder. Wel zou het kunnen dat er plaatselijk stakingen zullen zijn. De getroffenen zullen dan op donderdag hun post verkrijgen.

Afvalophaling

Ook bij Net Brussel wordt er gestaakt op woensdag 13 februari. De ophaaldienst laat via een persbericht weten dat "wegens de nationale staking op woensdag 13 februari de kans bestaat dat huisvuilophaling in de gemeenten waar de ophalingen op woensdag plaatsvinden, niet wordt verzekerd." Net Brussel vraagt de zak binnen te houden tot de volgende ophaalronde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?