250 mensen geëvacueerd na groot zinkgat Leuvensesteenweg

© Said Al Haddad

250 mensen kunnen vanavond niet in hun huis slapen in de buurt van het zinkgat in de Leuvensesteenweg. Dat gat ontstond na een waterlek dat een enorme overstroming op de spoorlijn tussen Brussel-Noord en Brussel-Luxemburg veroorzaakte. Intussen heeft zich al een tweede, kleiner zinkgat gevormd, iets verderop.

Burgemeester Emir Kir (PS) van Sint-Joost heeft een crisisplan opgesteld voor de komende dagen, die de situatie in de buurt rond de crèche en het zinkgat in de gaten moet houden. "Meer dan 200 buurtbewoners zijn geëvacueerd. De kinderen van de crèche in de buurt zijn overgebracht naar een andere crèche, andere buurtbewoners zijn overgeplaatst naar een sportzaal in de buurt," zegt Kir.

Door een gat in een waterleiding aan de Leuvensesteenweg is een enorm zinkgat geslagen in de straat en is de spoorlijn tussen Brussel-Noord en Brussel-Luxemburg veranderd in een modderpoel. Er is geen treinverkeer mogelijk. De hinder op de sporen kan volgens de spoorwegen nog dagen duren. Vrijdag begint spoornetbeheerder de sporen te herstellen. "Het gaat naar schatting over 200 à 300 meter spoor dat volledig hersteld moet worden," zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit.

Zinkgat nr. 2
Langs de Leuvensesteenweg in Sint-Joost-ten-Node, ter hoogte van huisnummer 327, heeft een waterlek aan een aansluiting een tweede, kleiner zinkgat veroorzaakt. Er is echter geen verband met het 36 m² grote zinkgat iets verderop in de straat, veroorzaakt door een waterlek, weliswaar op dezelfde leiding. Dat meldt Vivaqua-woordvoerster Marie-Eve Deltenre.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?