© Pascal Smet | Fietsparking in De Brouckère

Abonnees fietsparkings verdubbeld naar 1.555 op jaar tijd

Robin Vanpée
12/04/2023

Na een initiële kleine stijging van 550 naar 788 in vier maanden tijd in 2021, steeg het aantal abonnees op grote fietsparkings in 2022 naar 1.555.

Els Rochette, parlementslid one.brussels-Vooruit: “Vooruit, toen nog SP.A, voerde in augustus 2012 campagne om de ondergrondse ruimte in metrostation Beurs te gebruiken als fietsparking. De parking is er intussen gekomen. Ook De Brouckère kreeg een vergelijkbare parking. Brusselaars vinden stilaan de weg naar de beveiligde parkings en dat is nodig.”

Dat er veel abonnementen op de parkings zijn, wil echter niet zeggen dat de bezettingsgraad van de parkings even hoog ligt. Zo kan het dat abonnees niet altijd gebruikmaken van de parkings. Daarnaast zijn er ook geen gegevens over de types fietsen beschikbaar. Dat gebrek aan gegevens kan nochtans cruciaal zijn om de capaciteit en noden van de fietser tegemoet te komen.

Cijfers over nachtelijk gebruik blijken ook niet beschikbaar te zijn. "Nochtans zijn die gegevens makkelijk uit te lezen", zegt de politica.

Fietsdiefstallen

De fietsparkings blijken ook niet volledig veilig. Zo zijn er vorig jaar 8 fietsen gestolen. Wat opvallend is, aangezien het gaat om parkings met niet alleen camerabewaking, maar ook sociale controle.

“Ook de gegevens op vlak van gender ontbreken nog. Het is de bedoeling dat we een duidelijker beeld krijgen van de wie de abonnees zijn, zodat we beter op hun noden kunnen inspelen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie