Academici roepen op om kinderen IS-strijders nú terug te halen

© Bart Dewaele
| De missie van Gerrit Loots, professor psychologie (VUB), naar vluchtelingenkampen kon niet doorgaan vanwege de onveilige situatie.

In een open brief in De Morgen dringen 150 academici erop aan om de Belgische kinderen in Koerdische kampen terug te halen. Sinds de val van IS in Baghouz is het er erg gevaarlijk geworden.

In het Koerdische kamp Al Hol is de bevolking bijvoorbeeld op enkele maanden tijd verdubbeld, tot meer dan 73.000 mensen. Zo'n 90 procent van hen zijn vrouwen en kinderen. Een deel van hen is erop gebrand om verder te vechten namens IS. De onderzoekers klagen de onveilige situatie in de kampen aan, die daardoor ontstaat. De missie van VUB-artsen en psychologen onder leiding van Gerrit Loots om hulp te bieden in de kampen, liep hierdoor al vertraging op.

Daarom vragen de academici de overheid om de kinderen terug te halen, en in het belang van de kinderen, ook hun moeders. "Maar als het repatriëren van de moeders uitgesloten is, dan moeten we er resoluut voor kiezen om die kinderen in leven te houden door hen te repatriëren. Er zijn geen argumenten om die kinderen niet terug te brengen", zegt Marijke Van Buggenhout, criminologe aan de VUB en een van de initiatiefnemers.

Andere landen als Zweden, Frankrijk en Kosovo brachten al onderdanen over.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?