VUB-missie naar kampen met IS-kinderen vertraagd

© Bart Dewaele
| Gerrit Loots, professor psychologie (VUB.)

De missie van een team van artsen en psychologen die hulp willen bieden in de Koerdische vluchtelingenkampen in het noordoosten van Syrië loopt vertraging op. Het team onder leiding van Gerrit Loots, professor psychologie aan de VUB, krijgt momenteel nog geen toegang tot de kampen, waar ook Belgische IS-kinderen leven in erbarmelijke omstandigheden.

"Op dit ogenblik krijgen we nog geen groen licht van de Koerdische autoriteiten, want de kampen zijn niet toegankelijk omwille van veiligheidsredenen", verduidelijkt Loots. "Binnen de maand krijgen we een nieuw antwoord. Er is dus wel bereidheid om ons toe te laten tot de kampen, en dat bespreken ze nu verder."

Medische hulp en repatriëring

Het team hoopt binnen een maand dan wel te kunnen vertrekken, want de situatie in de drie kampen die ze willen bezoeken, Al Hol, Al Roj en Ain Issa, is precair. Het accent ligt op het medische aspect, want de kinderen in de kampen zijn er heel erg aan toe en er is een grote nood aan antibiotica. Maar er wordt ook aandacht besteed aan de psychologische ondersteuning van moeders die al kinderen hebben verloren.

Loots hoopt ook dat ze de Belgische kinderen van moeders die zich bij IS aansloten naar België kunnen repatriëren. Dat zullen ze in de komende weken bespreken met de regering.

Loots vertelde eerder in onze studio uitgebreid over zijn plannen en doelen in Syrië.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?