Arnaud Verstraete (Groen): 'Financiële weerslag Eurostadion-project steeds zwaarder'

© Saskia Vanderstichele

Brussels Parlementslid voor Groen, Arnaud Verstraete, stelt zich vragen bij de mogelijkheid om een nieuw multifunctioneel atletiekstadion te bouwen in Brussel. Die mogelijkheid blijkt uit een analyse van het Kenniscentrum voor Sportmanagement van de Vrije Universiteit Brussel. De analyse is besteld door het kabinet van Brussels minister van Financiën, Guy Vanhengel (Open VLD).

“Het is goed dat er eindelijk gewerkt wordt aan een oplossing voor de Memorial Van Damme, maar dit zijn vijgen na Pasen. Een oplossing voor de Memorial had deel moeten uitmaken van het oorspronkelijke plan en kostenplaatje. Deze studie had jaren geleden moeten gebeuren, vóór de beslissing om een nieuw voetbalstadion te bouwen op Parking C, en al zeker voor de gunning van het project”, zegt Arnaud Verstraete, Brussels Parlementslid voor Groen.

"Minister Vanhengel heeft een oplossing beloofd voor de Memorial maar heeft daar nooit bij gezegd dat er dan ook een tweede nieuw stadion moest komen. Deze kosten komen bovenop de andere publieke middelen voor het Eurostadion. Het fabeltje dat het stadion de belastingbetaler niets ging kosten, is intussen doorprikt."

Groot genoeg?
Verstraete vraagt zich ook af of het stadion die in de studie wordt voorgesteld groot genoeg zou zijn: "Groen heeft van bij het begin steeds het behoud van de Memorial als voorwaarde onderstreept bij de bouw van een nieuw stadion. In de studie wordt rekening gehouden met 30.000 zitjes. Wij vragen ons af of de Memorial - die tijdens topdagen meer dan 40.000 bezoekers haalt - kan doorgaan in die omstandigheden zonder dat die moet inboeten aan kwaliteit, sfeer en uitstraling."    

"De enige rechtvaardiging voor de bouw van twee nieuwe stadions is volgens de studie dat het Koning Boudewijnstadion “verouderd” zou zijn", aldus Verstraete. "Dat is onvoldoende als argumentatie. De Regering kan het niet maken om op zo’n lichtzinnige argumentatie honderden miljoenen euro gemeenschapsgeld te besteden aan twee stadionprojecten."

Omnisportstadion
“Dat de studie spreekt over een omnisportstadion is wel een interessante piste”, zegt Verstraete, "Maar gezien de aanhoudende problemen met het voetbalstadion op Parking C en de enorme  kosten die op de gemeenschap afgewenteld worden in het Eurostadionproject, zou de Brusselse Regering toch eens werk moeten maken van een grondige studie van de renovatie van het Koning Boudewijnstadion, met behoud van atletiekpiste."

Volgens Verstraete wordt dat wordt altijd afgedaan als “geen optie”, maar er is volgens hem nog geen objectieve studie op tafel gelegd die het geheel bestudeert: "De vaststelling is dat een Engelse club als Westham nog dit jaar een voetbalstadion intrekt met atletiekpiste. Daar zijn uitschuifbare tribunes gebouwd. Die optie moet voor het Koning Boudewijnstadion minstens bestudeerd worden."

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?