GIAL vzw Informatica Brussel-Stad naambord gevel Jacqmainlaan

| De vzw Gial is gevestigd aan de Emile Jacqmainlaan.

Audit Gial: ruim 2 miljoen euro aan ‘verdachte’ facturen

MD
© BRUZZ
19/02/2018

De audit van de vzw Gial die het opzienbarende contract met de 'consultant-directeur' Michel Leroy onthulde, legt nog heel wat andere pijnpunten bloot. Zo kunnen vraagtekens geplaatst worden bij ongeveer 13 procent van de uitgaven 2015-2016 van het informaticaplatform, goed voor 2,2 miljoen euro.

Het was na een brief van een werknemer van de vzw Gial zelf, dat de Stad besliste om een audit te laten uitvoeren over de werking van het platform dat de informatica van de stad beheert. In de brief werd kersvers directeur Yves Vander Auwera beschuldigd van snoepreisjes, maar Vander Auwera zou ook de wet op overheidsopdrachten naast zich neergelegd hebben.

Vander Auwera vecht zijn ontslag nog steeds aan bij de arbeidsrechtbank, laat hij vandaag weten. Hij zegt zelf buitengewerkt te zijn nadat hij vragen begon te stellen over het contract van Michel Leroy, de zelfstandige consulent die 18 jaar lang 1.000 euro per dag verdiende als Directeur Ontwikkeling bij de vzw Gial. Maar dat ontkent een huidig bestuurslid van de vzw ten stelligste aan onze redactie. "De samenwerking met Vander Auwera, en twee van zijn naaste werknemers, werd beëindigd op basis van de onthullingen in de brief."

"Je hebt als bestuurslid geen enkele zekerheid dat álles voorgesteld wordt.”

Huidig bestuurder bij vzw Gial

Schade opmeten

In ieder geval vroeg de Stad Brussel na het ontslag van Vander Auwera zelf om een audit van het jaar 2015-2016. “Om na te gaan hoe groot de schade was onder Vanden Auwera”, zegt het bestuurslid. Uit die audit blijkt dat, van de 16 miljoen euro aan uitgaven van de vzw in de periode 2015-2016, er vraagtekens kunnen gesteld worden bij 13 procent daarvan, ofwel 2,2 miljoen euro aan ‘verdachte’ facturen.

Het bestuurslid in kwestie benadrukt wel dat die 13 procent “een brede waaier is, van punten en komma’s tot zaken die eigenlijk niet door de beugel kunnen.” Ook de Stad Brussel wijst in haar communicatie er op dat de audit “voor 87 procent van de procedures geen enkele opmerking betreffende wettelijkheid en efficiëntie” aanstipte. “De resterende 13 procent gaan over minder belangrijke markten (toewijzing van het sociaal secretariaat, onderhoud van gebouwen, verzekeringen,…) waarvoor nu reeds een actieplan bestaat.”

Onduidelijkheid over geleverde prestaties

Maar de vzw heeft wel degelijk een loopje genomen met de wet op openbare aanbestedingen. Zo meldt de RTBF dat de audit letterlijk zegt dat voor twee openbare aanbestedingen “de toewijzing is gebeurd zonder rekening te houden met de regels rond concurrentie en zonder zekerheid over de geleverde prestaties ten opzichte van de betaalde bedragen.”

Zo werd er bij een contract ter waarde van 100.000 euro “in urgentie” gekozen voor een Antwerps bedrijf om de veiligheid van de gegevens van Gial te verbeteren. Maar die urgentie was volgens de audit geen rechtvaardiging om de aanbesteding niet voor te leggen aan concurrenten. In een ander geval werd 30.000 euro betaald aan een bedrijf in Waterloo voor marketing-doeleinden, maar is het niet duidelijk wat de geleverde prestaties daarvoor waren. Dat laatste contract werd ook niet voorgelegd aan de raad van bestuur.

'Pico bello'

In ieder geval stelt zich de vraag waarom de raad van bestuur en de bevoegde schepen het wanbeheer niet vroeger opmerkte. Het bestuurslid dat onze redactie sprak wist bijvoorbeeld niet van het bestaan van het contract met Leroy en zag nooit een probleem met de openbare aanbestedingen. “Het is de voorzitter van de raad van bestuur die, in samenspraak met het management, de agenda bepaalt. Al de openbare aanbestedingen die ons werden gepresenteerd, waren altijd pico bello. Maar je hebt als bestuurslid geen enkele zekerheid dat álles voorgesteld wordt.”

Dat zegt ook Didier Wauters (CDH), de enige vertegenwoordiger van de oppositie die in de raad van bestuur zetelt. “Ik krijg wel informatie gepresenteerd, maar je wordt op geen enkele manier betrokken in de besluitvorming. Ik ben al lang vragende partij om de raad van bestuur beter te betrekken zodat we zulke praktijken in de toekomst kunnen vermijden.”

Ook Wauters benadrukt evenwel dat het hier niet gaat over een “monsterlijke audit.” “Veel zaken functioneren wél goed bij Gial. En de dingen die moeten veranderen, zullen aangepakt worden. Ik ben zeer tevreden dat de nieuwe directie daar ook de nodige stappen voor neemt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, GIAL

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni