© Bart Dewaele | De Brusselse Open VLD, met Els Ampe en Guy Vanhengel, klaagt het gebrek aan transparantie aan, maar bestuurt zelf al jaren mee.

Vlaams opbod in kritiek op Brusselse schandalen

BVR
© BRUZZ
23/02/2018
Updated: 23/02/2018 17.55u

Na het uitbreken van een reeks Brusselse schandalen over hoge vergoedingen via het zelfstandigenstatuut, zijn de Vlaamse partijen verwikkeld in een moreel opbod. Het is evenwel oppassen voor de boemerang. Dat schrijft De Tijd.

In zeker drie Brusselse organisaties - Gial, Brinfin en Neo - worden via het zelfstandigenstatuut hoge vergoedingen betaald aan mensen die eigenlijk als personeel zouden moeten worden ingeschreven. Dat gebeurt zonder openbare aanbesteding. De organisaties worden aangestuurd door de Stad Brussel of het Gewest, waar de PS al ettelijke jaren aan de macht is.

De Vlaamse partijen haasten zich nu om die praktijken te veroordelen. De N-VA eist het ontslag van bevoegde Brusselse schepen Karine Lalieux (PS). Groen wil samen met Ecolo een audit van de hele Stad Brussel. Met Défi en CDH willen ze daarbovenop nog een speciale onderzoekscommissie naar de vzw Gial.

Open VLD

Ook voor federaal minister van Sociale Zaken Maggie De Block en Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer, beide Open VLD, is de maat vol. Zij vragen een onderzoek naar schijnzelfstandigheid door het Rijksinstituut voor de Sociale Zekerheid van Zelfstandigen (RSZV).

Binnen Brussel probeert diezelfde Open VLD zich te profileren als de partij van de propere handen. (Lees verder onder de afbeelding).

Toch moeten de liberalen opletten voor de boemerang. Met minister voor Begroting Guy Vanhengel in de Brusselse regering en schepen Els Ampe in de Stad Brussel, besturen de liberalen zelf al jaren mee in de hoofdstad. Daardoor kan de partij de kritiek krijgen dat ze jarenlang niets tegen de politiek van zelfbediening heeft gedaan, schrijft De Tijd.

Het voorbeeld van de SP.A zit daarenboven nog vers in het geheugen. Na het Samusocial-schandaal stapte toenmalig schepen voor de Stad Brussel Ans Persoons (SP.A) op, omdat de PS niet snel genoeg afstand nam van hoofdrolspeler Yvan Mayeur (ex-PS). Maar de operatie werd door veel mensen vooral als een schuldbekentenis gezien.

En het is uitgerekend Persoons die Ampe er donderdag op attent maakte dat ze zelf al jaren mee in het bestuur zit. "Toch blij dat ik Ampe niet ben", schrijft ze in reactie op het Twitterbericht van Ampe. "Telkens weer moeten toegeven dat de vorige groots aangekondigde 'opkuis' een maat voor niks was."

Ampe reageert ondertussen dat het dankzij de eis tot openheid van Open VLD en MR is dat de situatie bij Gial heeft aan het licht gebracht. "Wij hebben niet stilgezeten", zegt de schepen. "Dit is geen nieuw schandaal, maar het gevolg van de schoonmaakoperatie die we na Samusocial hebben ingezet."

Vervoort doet voort

De PS blijft intussen de schandalen minimaliseren. Volgens minister-president Vervoort (PS) zijn die hoge vergoedingen nodig om competent personeel aan te trekken. En over het langdurig inschakelen van zelfstandigen, zegt hij dat dit toen nu eenmaal zo gedaan werd.

"Nu is het gemakkelijk om te zeggen dat het allemaal niet mocht", zegt Vervoort. Al benadrukt hij wel dat zelfstandigencontracten zoals bij Gial vandaag niet meer kunnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, GIAL, Brinfin, vergoeding, Neo, Arnaud Verstraete, schijnzelfstandigheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni