Brand Inno: sobere en serene herdenkingsdienst

© bruzz

In de kerk Onze-Lieve-Vrouw van Finnisterrae in de Nieuwstraat in Brussel, tegenover de Inno Galeria-winkel, is een sobere en serene herdenkingsdienst gehouden voor de slachtoffers van de brand in het grootwarenhuis L'Innovation vijftig jaar geleden. Ook op het kerkhof van Evere werd een herdenkingsdienst gehouden voor de 251 dodelijke slachtoffers en de 62 gewonden van de grootste brandramp in het naoorlogse België.

De kerkdienst in de Finnisterraekerk, bijgewoond door zo'n 100 à 150 mensen, werd voorgegaan door Jean Kockerols, hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Hij was nog maar 9 jaar en woonde in Mortsel, toen in 1967 zich de ramp in de Nieuwstraat voordeed.

"Maar ik herinner me goed dat er ook een man uit onze kennissenkring in de brand gebleven is, hij werkte in de buurt van de winkel en was 's middags iets gaan eten in de self-service van de Innovation. Dat bezoek aan de cafetaria is hem toen noodlottig geworden. Hij liet een vrouw en twee zoons achter."

"We kunnen deze tragedie die onze stad en ons land heeft gemarkeerd, niet vergeten", aldus mgr. Kockerols in zijn preek. Hij nodigde ook priester Satvros, vertegenwoordiger van de Grieks-orthodoxe kerk, uit om een gebed te zeggen tijdens de herdenking.

"Ook leden van onze studentengemeenschap zijn in de brand gebleven", bracht de twintiger Donatien Collins in herinnering. "Daarom ben ik - hoewel we in de blok zitten - toch even naar deze dienst gekomen om de slachtoffers te herdenken."

Innovation: 50 jaar na de brand

Precies 50 jaar geleden brak er brand uit in het grootwarenhuis L'Innovation in de Nieuwstraat. De brand kostte het leven aan 251 mensen en 62 mensen raakten gewond. De ramp was de aanzet tot een reeks maatregelen om brand in publieke ruimtes te voorkomen.   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?