De Kunstberg met zicht op de Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk

| De Kunstberg

Brussel dingt mee naar titel van 'Europese hoofdstad van de Democratie'

© Belga
07/12/2022

Brussel is samen met het Portugese Braga en het Spaanse Barcelona geselecteerd als finalist voor de eerste verkiezing van "Europese hoofdstad van de Democratie". In januari 2023 wordt bekend welke stad de titel mag claimen.

Een burgerjury van 10.000 mensen zal in de komende weken beslissen welke stad zich het meest heeft geprofileerd als de democratische hoofdstad. Voor Arnaud Pinxteren (Ecolo), Brussels schepen van Burgerparticipatie, is de nominatie te danken aan de initiatieven die de burgers nauw betrekken bij de ontwikkeling van stadsprojecten.

"Ik denk met name aan de burgers die deelnemen aan de wijkraden die de afgelopen jaren zijn opgericht en zich inzetten voor een betere kwaliteit van de uitwisselingen met de overheid", stelt Pinxteren. Mocht Brussel verkozen worden tot Europese hoofdstad van de Democratie dan volgen er in 2023 een reeks evenementen en conferenties die gewijd zijn aan burgerparticipatie. De stad Brussel wil zich blijven tonen als een machtsniveau dat dicht bij haar burgers staat.

De expertise van burgers maakt het mogelijk om openbare projecten te verbeteren, door verschillende soorten structurele participatieprocessen voor te stellen. Burgers de kans geven om zelf over hun buurt te beslissen activeert de lokale democratie", zegt Philippe Close (PS), burgemeester van Stad Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Brussel culturele hoofdstad van Europa, democratie, Europees festival van Democratie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni