Brussel en RTBF staan open voor Songfestival 2023: 'Mooi signaal als Europese hoofdstad'

© Belga
| De Oekraïense band Kalush Orchestra viert zijn overwinning op het Eurovisiesongfestival in Turijn.

Het is nog niet duidelijk waar het Eurovisiesongfestival in 2023 gehouden zal worden. Brussel zou steeds meer in beeld komen als gaststad. Zowel Brussel als de RTBF laten alvast weten dat ze daarvoor openstaan.

Normaal wordt het festival gehouden in het land dat de wedstrijd gewonnen heeft. Dat zou dus Oekraïne zijn, maar de overkoepelende organisator European Broadcasting Union (EBU) maakte vorige week bekend dat dat niet het geval zal zijn.

Gezien de huidige oorlog vindt de EBU het niet veilig om het evenement in Oekraïne te organiseren. Wel is het de bedoeling dat de Oekraïense overwinning (van dit jaar) centraal zal staan in de show van volgend jaar.

De EBU heeft nog niet besloten welk land de wedstrijd zal organiseren, maar richt zich tot de nummer twee, namelijk het Verenigd Koninkrijk. De Britse singer-songwriter Sam Ryder behaalde zilver met het nummer 'Space man'. De EBU plant nu gesprekken met de Britse omroep BBC.

Brussel is kanshebber

De kans bestaat ook dat het in Brussel zal plaatsvinden, al is er nog niets officieel bevestigd. Dat meldde The Guardian eerder deze week. De minister van Media en Cultuur van de federatie Wallonië-Brussel, Bénédicte Linard (Ecolo) heeft de deur niet dichtgegooid voor de mogelijkheid om het Eurovisiesongfestival 2023 in Brussel te houden, maar heeft wel opgeroepen tot voorafgaand overleg met de betrokken partijen.

Ook de stad Brussel sluit niets uit. "De beslissing ligt bij de EBU, maar we zijn zeker bereid om onze steun aan Oekraïne te geven voor de organisatie," zegt schepen van Cultuur Delphine Houba (PS). "Als hoofdstad van Europa zou het een mooi signaal zijn aan de Oekraïeners. Bovendien is het songfestival een van de weinige evenementen waar alle Europeanen naar kijken en mensen echt samenbrengt."

Delphine Houba (PS), schepenen van Brussel-Stad

Volgens Houba kan de stad die organisatie zeker aan. "We hebben de infrastructuur, denk maar aan Paleis 12. Bovendien hebben we veel ervaring met grote evenementen en beschikken we over veel kennis met Brussels Major Events."

RTBF liet aan Le Soir weten open te staan voor die optie. "De beslissing ligt bij de EBU," zei algemeen directeur Jean-Paul Philippot. "Als het zo zou zijn, willen we het samen met andere openbare media organiseren." VRT wenste nog niet te reageren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?