Belga

| Mustii tijdens een repetitie woensdag voor de halve finale van het Eurovisiesongfestival.

Zingt Brusselaar Mustii België donderdagavond naar finale Eurosong? 'Wij hopen op top 5'

© BRUZZ
09/05/2024

Mustii, oftewel Brusselaar Thomas Mustin, vertegenwoordigt met zijn nummer 'Before the party's over' vanavond België op de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival in het Zweedse Malmö. Maar, wie is Thomas Mustin? BRUZZ hoorde in zijn entourage hoe hij zich voorbereidt op zijn passage.

De 33-jarige Thomas Mustin mag dan – voor zijn Eurosongdeelname – vrij onbekend zijn in Vlaanderen, in Franstalig België is hij al jaren een bekende acteur en zanger.

Een ding is zeker: entertainment zit er bij Mustin ingebakken. Na zijn theaterstudies in Louvain-La-Neuve verscheen hij meteen in verschillende Franstalige theaterrollen. Zo ook Romeo & Julia, waarmee hij in prestigieuze theaterzalen in België, maar ook in Frankrijk terechtkwam.

Hij kreeg meteen ook verschillende tv- en filmrolletjes te pakken en maakt vooral indruk met zijn rol als Kevin Fisher in de RTBF-reeks La Trêve. Die serie wordt uiteindelijk ook op VRT, in Frankrijk en in Zwitserland uitgezonden, en zelfs Netflix gaat er uiteindelijk mee aan de haal. In 2019 wint hij de Magritteprijs voor 'Beste jonge mannelijk talent'.

En acteren, dat wil hij blijven doen. Deze zomer bijvoorbeeld, speel hij de hoofdrol in La Nuit se traîne van Michiel Blanchart, met Romain Duris en Jonas Bloquet. "Cinema blijft een van mijn belangrijkste bezigheden", zei hij daarover eerder deze maand aan BRUZZ Select.

Uitverkocht

Eurosong is altijd wel een beetje acteren, maar toch zal Mustii vooral moeten rekenen op zijn stembanden om de jury en de rest van Europa te overtuigen. En ook daarin is hij geen groentje. Zo bracht hij al in 2016 een EP uit, en later nog twee succesvolle albums. Op die manier kwam hij terecht op zowat alle belangrijke Franstalige festivals zoals Les Ardentes en Les Francofolies, stond in Brussel al op het podium op Brussels Summer Festival, het Irisfeest en Les Nuits Botaniques en verkocht drie keer de Ancienne Belgique uit.

Sinds februari 2023 is Mustin ook nog eens jurylid voor Drag Race Belgique, een programma rond dragqueens op de RTBF.

Mustin is een geboren en getogen Brusselaar. Nadat hij opgroeide in Brussel, verhuisde hij in de tussentijd met zijn ouders naar Waals-Brabant, maar kwam na zijn studies terug, naar Sint-Gillis. "Hij voelt zich echt Brussels", klinkt het bij zijn entourage.

d136298c-belgaimage-922946211.jpg

Belga

| Mustii tijdens de repetities op woensdag in Malmö.

Met al dat entertainmentgeweld valt niet te verbazen dat Mustin niet twijfelt wanneer RTBF hem contacteert voor het Eurovisiesongfestival: "Al sinds het begin van mijn carrière wil ik mezelf uitdagen. Ik doe dit beroep om buitengewone dingen te kunnen realiseren", zei die daarover in augustus.

En, ookal was de Brusselaar al wel te horen op de Vlaamse radio's, wil hij van de gelegenheid eveneens gebruikmaken om Vlaanderen nog meer met zijn muziek te laten kennismaken.

Of hij zelf denkt dat hij gaat winnen? "Het ligt niet in mijn aard om vooraf mijn overwinning uit te roepen, daarvoor sta ik te kritisch tegenover mezelf. Ik vertrek als outsider naar Malmö, waar ik met mijn optreden wil tonen wie ik ben. Eerlijk, en trouw aan mijn DNA", zei hij aan BRUZZ Select.

Drie vragen

Hoe beleeft Mustii die laatste momenten in aanloop naar zijn optreden donderdagavond? We stellen drie vragen aan zijn boezemvriendin Morgane Coljon, ook zij vertrekt straks naar Malmö om te supporteren.

 • Hoe gaat het met hem? Is hij zenuwachtig?

  Coljon: "Hij heeft stress, maar hij is slim genoeg om dat in een positieve stress om te zetten. Hij wil zich momenteel vooral concentreren op zijn performance en blijft daarom in zijn eigen bubbel. Hij heeft zelfs maar een stukje gezien van de eerste halve finale op zijn hotelkamer omdat hij zich wilde concentreren. Nog meer druk is niet nodig."

  "Maar hij heeft er vooral enorm veel zin in. Hij kan niet wachten om op te treden, dat is zijn spirit nu."

 • Wordt er ook in Brussel gekeken?

  "Zeker. We zijn met een paar vrienden en zijn zus naar Malmö getrokken, maar er zijn er veel vanuit zijn entourage die hem hier steunen. Veel vrienden en familieleden kijken vanavond samen. Ze steunen hem ten volle, ook op sociale media. Hijzelf zit nu al twee weken in Malmö en zijn team is geleidelijk aan naar Zweden vertrokken."

 • Gaat hij winnen?

  "Dat durf ik niet te zeggen, eerst moeten we ons focussen op de kwalificatie voor de finale. Hijzelf zegt dat ook niet graag, hij kijkt ook niet naar de bookmakers. Hij wil er vooral van genieten."

  "Ik denk zelf dat er een top 5 in zit, maar in feite is het al top dat hij meedoet. We zullen in ieder geval feesten, wat er ook gebeurt."

De tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival vindt vanavond plaats in Malmö. Zaterdag is er de finale.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , Mustii , eurovisiesongfestival

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni