Belga

| Protest voor de ingang van de VRT en RTBF donderdagavond voor het begin van de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival.

Zeventigtal actievoerders protesteert tegen uitzending Songfestival, VRT toont pancarte

© Belga
09/05/2024
Updated: 09/05/2024 21.28u

Een zeventigtal actievoerders, aldus de organisatie, heeft gelijktijdig met de betoging in het Zweedse Malmö betoogd aan de hoofdingang van RTBF en VRT, die donderdagavond de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival uitzenden. De actie, georganiseerd door onder meer Intal en BDS Brussel, hekelt dat de Belgische publieke omroepen de uitzending laten doorgaan, ondanks de deelname van Israël. Sommige actievoerders wezen zelfs op een vermeende "medeplichtigheid aan genocide" van beide omroepen.

Beide publieke omroepen zouden volgens de deelnemers boter op het hoofd hebben door de tweede halve finale alsnog uit te zenden. "Terwijl Israël in Gaza een genocide aan het uitvoeren is, waar al meer dan 35.000 doden zijn gevallen, waaronder 14.000 kinderen, en het Israëlische Defensieleger (IDF) op dit moment de stad Rafah binnenvalt, neemt Israël deel aan het Eurovisiesongfestival", aldus Florian Gillard van de Brusselse BDS-beweging (Boycot, Divestment, Sanctions, nvdr). Daarenboven hekelen de actievoerders het verschil in reactie ten opzichte van Rusland na de inval in Oekraïne, dat in februari 2022 werd uitgesloten van een deelname.

Volgens Gillard hebben "meerdere mensenrechtenorganisaties" VRT en RTBF gecontacteerd om te vragen de uitzending terug te trekken, waarna zowel RTBF als VRT besloten de uitzending van het songfestival te laten doorgaan. "Wij tonen vandaag onze ontevredenheid aan met die beslissing."

De organisaties hebben ook Mustii, de Belgische inzending, gecontacteerd. Ondanks het feit dat die zijn schaamte heeft uitgedrukt, "is dat voor ons niet voldoende. Het Palestijnse volk vraagt om een boycot, maar Mustii luistert niet. Ook andere nationale artiesten luisteren niet", concludeert Gillard.

Vakbondsactie VRT

Voor de start van de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival toonden de vakbonden van de VRT een pancarte met een steunboodschap voor het Palestijnse volk. ‘Wij veroordelen de schendingen van de mensenrechten door de staat Israël. Wij veroordelen de schendingen van de mensenrechten door de staat Israël. Daarom onderbreken wij nu even het beeld", was er te lezen.

De uitzending kon daarna zonder problemen aanvatten. De spanning is alleszins te snijden donderdag in Malmö, aangezien Israël donderdagavond ook aan de beurt komt. Hun deelname is gezien de geopolitieke situatie erg omstreden. Eerder op donderdag was er ook al massaal protest in de Zweedse stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , vrt , RTBF , eurovisiesongfestival , boycot Israël

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni