| Het rectoraat van de VUB (archiefbeeld).

VUB wil project met Israëlische instellingen stopzetten, activisten reageren opgelucht

© Belga
08/05/2024
Updated: 08/05/2024 19.37u

Na een negatieve evaluatie wil de Vrije Universiteit Brussel (VUB) haar samenwerking stopzetten in een wetenschappelijk onderzoek over Artificiële Intelligentie (AI) waaraan ook twee Israëlische partners deelnemen. Dat meldt de VUB woensdagmiddag. Het Palestine Solidarity Network, vrij actief aan de VUB noemt het een "overwinning".

De VUB besliste om na de escalatie van het conflict tussen Israël en de Palestijnse terreurorganisatie Hamas in de Gazastrook alle lopende onderzoeksprojecten waarin een Israëlische partner is betrokken te onderwerpen aan een grondige screening.

De VUB wil project per project beslissen over haar samenwerkingen met instellingen in Israël. In het totaal gaat het om zeven projecten.

De (VUB) wil naar eigen zeggen hiermee volledige transparantie bieden over haar lopende samenwerkingsprojecten binnen het Europese Horizon-programma, waarmee de Europese Unie onderzoek financiert, en waaraan ook Israëlische instellingen kunnen deelnemen.

Aan deze internationale projecten nemen, naast de Israëlische instellingen en de VUB, ook tientallen tot soms meer dan honderd partners deel.

'Geen band met militaire toepassingen'

"Geen enkele van deze projecten heeft een band met militaire toepassingen", benadrukt Peter Van Rompaey van de VUB. "Toch worden ze nu grondig geëvalueerd in het licht van de onaanvaardbare escalatie van het conflict in het Midden-Oosten."

Van de lopende projecten rondt de VUB er drie op korte termijn af. Drie andere projecten hebben een langere looptijd. Het gaat om twee medische onderzoeksprojecten over borstkankerscreening en patiëntenzorg en één project over wetgeving tegen kindermisbruik.

Tenslotte is er nog een project over Artificiële Intelligentie (AI). Dat laatste project kreeg een negatief advies van de ethische commissie en de VUB gaat in overleg met de financierende Europese Commissie om uit het project te stappen.

De universiteit benadrukt dat ze geen enkele bilaterale samenwerking heeft met Israël.

'Overwinning'

Het Palestine Solidarity Network, actief aan de VUB, is verheugd over de "overwinning". "Dit is énorm hoopvol nieuws en toont aan dat onze strijd loont", aldus Isa Tomasevic van het Palestine Solidarity Network.

De student-activiste, die ook actief is bij de studentenorganisatie van PVDA-PTB Comac, wijst erop dat "dit niet het gevolg is van één gesprek met de rector van VUB" - een onderhoud dat maandag plaatsvond. "Wij zijn al maandenlang bezig met actievoeren en protesteren. Dit nieuws toont aan dat onze strijd loont en geeft ons moed dat ook de overige samenwerkingen met Israëlische instellingen aangepakt kunnen worden", zo duidt Tomasevic.

Het Palestine Solidarity Network hoopt dat de stopzetting van het project door VUB, waar Israëlische instellingen bij betrokken zijn, de katalysator kan worden voor meer transparantie aan de universiteiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , VUB , conflict Israël-Palestina , Gazastrook , Peter Van Rompaey , europese instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni