| Het rectoraat van de VUB

VUB werkt aan transparantielijst over samenwerkingsbanden met Israëlische instellingen

© Belga
07/05/2024

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) wil tegen midden mei meer transparantie bieden over alle lopende samenwerkingen met Israëlische universiteiten of bedrijven. Voorlopig zijn er al zeker vijf projecten bekend die banden onderhouden met Israël, allen binnen het kader van het Europese innovatie- en onderzoeksprogramma Horizon. Midden mei wordt er een sit-in-actie georganiseerd op de VUB.

"De VUB onderhoudt geen enkele bilaterale samenwerking met Israëlische instellingen", zo licht de universiteit toe. "Het gaat enkel over individuele onderzoeksprojecten." Die vallen allemaal binnen het kader van het Horizon-onderzoeksprogramma van de Europese Commissie.

"Op dit moment is de afdeling Research & Development van VUB bezig met het oplijsten van alle mogelijke samenwerkingen met Israëlische instellingen. We hopen dat die transparantielijst klaar is voor 15 mei", duidt Koen Stein, woordvoerder van VUB. "Daarna wordt ook de studentenraad betrokken om die lijst te bespreken."

Vijf samenwerkingen

De VUB is op dit moment al transparant over vijf bestaande samenwerkingen met instellingen uit Israël, waaronder het Europese medische onderzoeksproject Thermobreast. Drie overige projecten, die de universiteit niet bij naam noemt uit vrees voor contractbreuk, zouden bijna aflopen.

Een vijfde project ligt momenteel voor bij de ethische commissie voor de zogenaamde mensenrechtentoets, die werd ingevoerd door de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) in 2019. Wellicht worden er geen nieuwe projecten meer toegelaten, zo verklaart de VUB.

De VUB stelt dat er op dit moment enkel weet is over vijf bovenstaande samenwerkingen. Wel zijn ze nog bezig met uitzoeken of individuele professoren onderzoeksprojecten of linken onderhouden met Israëlische instellingen. De VUB denkt dat het bij de vijf vermelde samenwerkingen zal blijven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni