Studenten in gesprek met VUB-rector over actie tegen Israël: 'Woorden zijn niet genoeg'

AB
© BRUZZ
06/05/2024
Updated: 07/05/2024 11.31u

Aan de Vrije Universiteit Brussel worden acties gepland om een optreden van de universiteit tegen Israël te eisen. “Wij willen een academische boycot”, zegt student Johanna Pinket. Maandag was er een gesprek met de rector.

Aan de Universiteit Gent is een driedaagse bezetting van het gebouw begonnen om te eisen dat de banden met Israëlische universiteiten worden verbroken. Ook aan de Vrije Universiteit Brussel worden acties gepland. "Het staat hier zeker niet stil", zegt Johanna Pinket, van het collectief VUB Palestine Solidarity Network.

Deze maandag was er een gesprek tussen de rector van de VUB en een delegatie studenten om acties te bespreken in reactie op de voortdurende crisis in Gaza. Onder meer Johanna was erbij. “Het was een goed gesprek”, zegt ze na afloop telefonisch. “Maar woorden zijn niet meer genoeg. We willen een academische boycot."

VUB Palestine Solidarity Network organiseerde de afgelopen zeven maanden al verschillende acties. “We hebben een open brief geschreven en een sit-in gehouden, maar het is tijd voor een volgende stap. De samenwerking met Israëlische universiteiten moet stoppen. We moeten Israël niet normaliseren. Er is een genocide aan de gang zonder politiek of universitaire sancties. Ons geduld raakt op.”

Ze zegt in nauw contact te staan met de organisatoren van protesten in andere studentensteden in Vlaanderen.

Sit-in gepland

Er staat nu een sit-in gepland aan de VUB voor volgende week woensdag 15 mei. Dan wordt ook de Nakba (Arabisch voor ‘catastrofe) uit 1948 herdacht. Honderdduizenden Palestijnen werden toen verdreven of sloegen op de vlucht omdat de staat Israël was gesticht.

Een woordvoerder van de VUB benadrukt dat de rector in dialoog wil blijven gaan met de studenten. “Het was een constructief gesprek deze maandag. Een mogelijke bezetting werd niet bevestigd.”

De protestacties aan de universiteiten staan niet op zichzelf. Aan Amerikaanse universiteiten waren er grootschalige bezettingen die uitmondden in geweld. Ook in Frankrijk en in Nederland werd er universiteitsgebouwen bezet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni