Brusselaars gezocht met ideeën om daklozen van de straat te halen

De vereniging 400 Daken doet een oproep aan burgers om in de loop van 2018 woonsten te vinden voor Brusselse daklozen. Aanleiding voor de campagne is een enquête van de vereniging van afgelopen zomer waaruit blijkt dat bijna 32 procent van de Brusselse daklozen een hoge graad van kwetsbaarheid heeft.

Noordstation daklozen BRUZZ 1551
Uit een enquête van de organisatie 400 daken van afgelopen zomer blijkt dat een groot deel van de Brusselse daklozen in bijzonder precaire omstandigheden leven

De uitdaging bestaat erin een woning te vinden voor een of meerdere daklozen. Hun challenge citoyen 2018 staat open voor ploegen van vier tot vijf mensen die zich engageren om zich gedurende vier maanden, tussen maart en juni 2018, vijf zaterdagen en vijf woensdagavonden vrij te maken.

Is de woning gevonden, dan zal het team van 400 Daken het onderdak toekennen op basis van medische en kwetsbaarheidscriteria.

400 woonplaatsen

De gezochte woning moet voldoen aan een aantal voorwaarden. De woning mag die niet duurder zijn dan 350 euro, zodat de dakloze de huur kan betalen met een uitkering. Ook moeten de ploegen van de vzw Straatverplegers ter plaatse kunnen voor medische hulpverlening. “We leggen de lat hoog,” zegt Koen Van den Broeck, woordvoerder van 400 Daken. “Maar hét grote probleem in Brussel is het gebrek aan betaalbare woningen. Er staan 40.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat terwijl er rond de 700 mensen op straat leven die daardoor riskeren vroegtijdig te sterven.”

Het collectief hoopt daarom dat er veel Brusselaars zich zullen melden om mee te denken aan een oplossing. De campagne heeft als doelstelling tegen eind 2020 zo'n 400 vaste woonplaatsen te vinden voor mensen die vandaag op straat moeten slapen. In januari hoopt Van den Broeck van start te gaan met de eerste selectie deelnemers. Hij heeft er vertrouwen in dat veel mensen zich zullen kandidaat stellen. Dat blijkt ook uit het grote aantal vrijwilligers dan meedeed aan het onderzoek dat de vzw in de zomer deed.

Enquête

Tijdens dat onderzoek ondervroegen 300 vrijwilligers daklozen in Brussel over hun noden. De vzw concludeerde dat onderzoek dat 78 procent van de geschatte 700 mensen die op straat leven, gewoonlijk buiten slaapt en 65 procent al meer dan een jaar geen vaste woning meer heeft gehad.

Bijna een derde vertoont een hoge graad van kwetsbaarheid. Dat betekent dat ze dringend een duurzame woonplaats en intensieve begeleiding nodig hebben.

De overgrote meerderheid is ouder dan 36 en 86,1 procent is man. Bijna een kwart heeft de Belgische nationaliteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?