Bruss'help biedt onderdak aan asielzoekers tentenkamp Flagey

© Belga
16/09/2023

Daklozenorganisatie Bruss'help zegt dat ze tachtig asielzoekers uit het tentenkamp op het Heilige Kruisplein in Elsene onderdak hebben aangeboden voor de nacht van zaterdag op zondag.

Vzw Bruss'help is een coördinatieorgaan dat instaat voor de hulp aan daklozen of personen met slechte huisvesting.

"Brussel'help is een permanente dialoog aangegaan met de lokale en regionale overheden en de huisvestingsgerechtigden om de toegang tot huisvesting voor de bewoners van het kamp te vergemakkelijken", meldt de organisatie in een persbericht. "Alle mensen in het kamp kregen zaterdagavond onderdak aangeboden in twee faciliteiten die eerder werden gebruikt tijdens de Oekraïense crisis."

Verschillende personen werden zaterdagochtend naar het ziekenhuis gebracht na een vechtpartij naast het Flageyplein.

"Probleem onopgelost"

Bruss'help herinnert eraan dat "de situatie met betrekking tot de opvang van asielzoekers door Fedasil op het federaal niveau kritiek en onopgelost blijft."

"De regio Brussel biedt onderdak voor de bewoners, terwijl de federale regering opnieuw weigert met oplossingen te komen", reageert het collectief. "De tachtig asielzoekers die kamp hadden opgezet op het plein, hebben onderdak gekregen in het regionale opvangnetwerk."

Andréa Rea, voorzitter van één van de ondersteunende organisaties CIRé (Coordination et initiatives pour réfugiés et étrangers) laat goed verstaan dat "het gaat over een tijdelijke oplossing, waar de federale regering geen enkele rol in speelt. Het is ongelooflijk dat een staatssecretaris die trouw heeft gezworen aan de grondwet en aan de wetten van het Belgische volk, de wetten zo naast zich blijft neerleggen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni