Twee personen aangehouden na gevecht in tentenkamp Flageyplein

CD
© BRUZZ
16/09/2023
Updated: 16/09/2023 11.17u

Verschillende personen zijn zaterdagochtend naar het ziekenhuis gebracht na een vechtpartij naast het Flageyplein, in Elsene. Daar was vrijdagavond een tentenkamp opgetrokken bij wijze van protestactie tegen het tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Zes personen werden naar het ziekenhuis gebracht, twee naar een gesloten centrum. Dat bevestigt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).

"Rond 6.30 uur deze morgen zou er een gevecht geweest met een tiental personen", laat de woordvoerder van de Politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene weten aan BRUZZ. "6 personen werden naar het ziekenhuis gebracht. Het onderzoek loopt." Een persoon verkeerde een tijd lang in levensgevaar.

Volgens Michel Genet, directeur van Médecins du Monde, zouden "enkele mensen van buiten het kamp in de tenten ingebroken hebben en geprobeerd hebben telefoons te stelen". Daarbij liepen de spanningen op en brak er een vechtpartij uit. "De politie sloot tijdelijk het kamp af. De asielzoekers die in de tenten verbleven, hebben geen toegang meer tot de tenten of hun bezittingen. "

Tentenkamp moet worden ontruimd

"We hadden toestemming om tot maandag te blijven", zegt Hanne van Stop de Opvangcrisis, die het tentenkamp mee op poten zette. "Door het incident wil de gemeente nu dat het tentenkamp voor vannacht ontruimd wordt. Maar voorlopig is er geen enkele oplossing voor de mensen die hier verblijven."

Een honderdtal asielzoekers en activisten hadden vrijdagavond een nieuw tentenkamp opgezet op het Heilig-Kruisplein vlakbij Flagey. De activisten van het collectief ‘Stop de Opvangcrisis’ wilden aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor een signaal geven dat het beleid dringend aangepakt moet worden.

Zondag zijn er normaal gezien workshops, concerten en ontmoetingen in het kamp voorzien, ter gelegenheid van autoloze zondag. Of dat nog doorgaat, is niet duidelijk.

"De incidenten van gisteravond tonen aan hoe precair de situatie is waarin asielzoekers moeten overleven. Dit geweld is meestal onzichtbaar en vindt elke dag plaats in verlaten gebouwen en verborgen kampen. Het kamp Flagey is slechts het topje van de ijsberg," legt Sacha uit, woordvoerder van het collectief Stop Crise de l'accueil. "Door mensen uit dit kamp te verdrijven en te verspreiden, zullen ze alleen komen te staan tegenover dit soort geweld."

'Twee personen naar gesloten centrum'

Bij de vechtpartij werden twee personen administratief aangehouden door de politie, en door de Dienst Vreemdelingenzaken vastgehouden in een gesloten centrum. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor (CD&V). "Zij hadden een weigeringsbeslissing gekregen, en verbleven in het Dublincentrum in Zaventem om teruggestuurd te worden naar Kroatië, waar hun procedure loopt," zegt de Moor. Ze herinnert eraan dat wie een weigeringsbeslissing heeft gekregen, geen recht meer op opvang heeft.

"Voorrang verlenen voor opvang aan mensen die actie voeren, kan ik niet doen", zegt ze nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni