| Exact om 18:00 uur werden tientallen tenten opgesteld.

Asielzoekers zetten nieuw tentenkamp op aan Flageyplein: 'Paniekvoetbal moet gedaan zijn'

Jaani De Koker
© BRUZZ
15/09/2023

Een honderdtal asielzoekers en activisten hebben vrijdagavond een nieuw tentenkamp opgezet op het Heilig-Kruisplein vlakbij Flagey. De activisten van het collectief ‘Stop de Opvangcrisis’ willen aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor een signaal geven dat het beleid dringend aangepakt moet worden. “We blijven ter plaatse trappelen”, klinkt het bij woordvoerder van de actie Tjara Visser.

Eind augustus kondigde staatssecretaris voor Asiel & Migratie Nicole de Moor (CD&V) aan dat ze de opvang van alleenstaande mannelijke asielzoekers in het Fedasil-netwerk niet meer zou voorzien. Die beslissing werd woensdag opgeschort door de Raad van State, maar De Moor liet reeds verstaan dat ze het beleid niet zal veranderen. "Als er morgenvroeg honderd plaatsen zijn en er staan tweehonderd mensen voor de deur, dan blijf ik prioriteit aan gezinnen en kinderen geven. Dat beleid kan ik voorlopig niet veranderen", luidde het vrijdag na afloop van het kernkabinet.

Ook eind augustus kondigden de asielzoekers die het gebouw TocTocNicole in de Wetstraat bezetten aan dat ze binnenkort zouden moeten vertrekken. Vrijdagavond kwamen een honderdtal mensen samen op het Heilig-Kruisplein om tegen de uitzetting en het beleid te protesteren. Ze zetten in een paar minuten een heel tentenkamp op dat zal worden bezet door asielzoekers die zich al maanden moeten verplaatsen van de ene naar de andere locatie of op straat leven.

"Het paniekvoetbal moet gedaan zijn, er moet een langdurige oplossing komen"

Tjara Visser, woordvoerder van de actie

“Er zijn zoveel oplossingen”, klinkt het bij de bezielers van de actie. “Die reiken we ook aan. Zo werd onlangs een stappenplan met dertig punten opgesteld in samenspraak met de regering, maar het lijkt alsof dat gewoon in de versnipperaar is gekomen”, aldus Tjara Visser. “Het paniekvoetbal moet gedaan zijn, er moet een langdurige oplossing komen.”

Volgens haar wordt het tijd dat de politiek haar verantwoordelijkheid opneemt. Het idee van deze actie kwam door het tentenkamp aan het Klein Kasteeltje, zeggen de organisatoren. “Dat is ondertussen bijna een jaar geleden en de situatie is helemaal niet veranderd, misschien zelf erger geworden.” Net zoals toen eisen ze dat de basisbehoeften voor de asielzoekers voorzien worden. “Bed, bad en brood”, het absolute minimum volgens de woordvoerder.

Symbolische actie

De politie hield van op afstand een oogje in het zeil, maar liet vooralsnog begaan. Het spontane tentenkamp is geen oplossing op de lange termijn, benadrukken de actievoerders. Het is eerder een symbolische actie, aldus Visser: “De winter is in aantocht, dus wij willen zeker niet dat de asielzoekers buiten moeten slapen, hopelijk werkt de gemeente een paar dagen mee en kan dit tentenkamp ervoor zorgen dat er snel een fatsoenlijke oplossing komt.”

Het collectief wordt in hun actie ondersteund door een tiental verenigingen en ngo's, waaronder ABVV, PAC, CIRé en Solidaris. Ze eisen allemaal dat staatssecretaris De Moor eindelijk met oplossingen komt om geïsoleerde mannen op te vangen in het Fedasil-netwerk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni