Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, naast premier Alexander De Croo (Open VLD)

| Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, naast premier Alexander De Croo (Open VLD.)

Premier De Croo over opvang asielzoekers: 'We doen alles om de wet te respecteren'

© Belga
15/09/2023

De federale regering doet er alles aan om de uitspraak van de Raad van State over de opvang van asielzoekers te respecteren, maar door een gebrek aan plaatsen zal dat morgen nog niet mogelijk zijn. Dat was de boodschap van premier Alexander De Croo en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor vrijdag na afloop van het kernkabinet, waar het winterplan voor de opvang van asielzoekers werd besproken.

Eerder deze week schorste de Raad van State de instructie van staatssecretaris De Moor om alleenstaande asielzoekers niet langer opvang aan te bieden in het netwerk van Fedasil. De CD&V-politica zei daarmee te willen voorkomen dat gezinnen en kinderen de nacht op straat moeten doorbrengen. Meteen na het arrest stelde De Moor dat er door de uitspraak niet plots extra plaatsen bij komen en dat ze haar beleid niet zou bijsturen.

Premier De Croo herhaalde vrijdag dat er onder deze regering vele duizenden plaatsen zijn bij gecreëerd en dat er nooit eerder zoveel middelen zijn ingezet om de rechten van asielzoekers te verzekeren. "We moeten gevolg geven aan de beslissing van de Raad van State. Slagen we daar morgen in? Neen. Maar het winterplan is wel een belangrijke stap."

Ook De Moor sprak zich vrijdag opnieuw in dezelfde zin uit. "De Raad van State heeft gelijk wanneer hij zegt dat iedereen recht heeft op opvang. Maar vandaag zijn er onvoldoende plaatsen om dat meteen voor iedereen te doen", luidde het. "Als er morgenvroeg honderd plaatsen zijn en er staan tweehonderd mensen voor de deur, dan blijf ik prioriteit aan gezinnen en kinderen geven. Dat beleid kan ik voorlopig niet veranderen."

Aantal plaatsen

De staatssecretaris wou geen cijfer plakken op het aantal plaatsen dat samenhangt met het winterplan. "Zoveel mogelijk", stelde ze. Daarbij gaat het niet enkel om de creatie van nieuwe plaatsen, maar bijvoorbeeld ook om het versnellen van de uitstroom van erkende vluchtelingen uit het netwerk van Fedasil.

Ze botsen daarbij op de verzadigde woningmarkt: "Vandaag zijn er meer dan 630 erkende vluchtelingen die al dan niet met hun kinderen al langer dan vier maanden in de opvang verblijven na hun positieve beslissing. Simpelweg omdat zij geen woning vinden. Dit zijn al gauw drie opvangcentra die vol zitten met mensen die aan hun nieuw leven in België zouden moeten kunnen beginnen", schetste de staatssecretaris het probleem.

Diaspora

Er wordt met diasporagemeenschappen naar manieren gezocht om die mensen binnen hun eigen gemeenschap op te vangen en er wordt gekeken richting gastgezinnen. De immobiliënsector heeft intussen ook plaatsen aangeboden die in stelling worden gebracht. Het winterplan maakt daarnaast werk van een snellere behandling van mensen uit landen met een lage erkenningsgraad, en er komt een uitbreiding van het Dublincentrum (voor mensen die elders in de EU al asiel hebben aangevraagd) naar andere locaties.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni