Autodeelbedrijf Zipcar stelt voor om de Brusselse busstroken ook open te stellen voor deelauto's. Het bedrijf ziet dat als een eenvoudige manier om het fileprobleem aan te pakken en autodelen te promoten. Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) is sceptisch.

"Op dit moment staan deelauto's mee in de file, ook al verminderen we de totale autodruk. De busstroken openstellen voor deelauto's zou een mooi signaal zijn om ze zichtbaarder en bekender te maken," zegt Frederik Welslau, marketingverantwoordelijke voor het merk.

Het bedrijf is niet bezorgd dat meer verkeer op de busstroken voor een averechts effect zal zorgen. "De busstroken zijn zo vaak leeg en er rijden veel minder deelauto's rond in Brussel dan er taxi's zijn. Ik zie niet meteen een probleem," klinkt het.

Controle
Het BIVV heeft wel wat vragen bij het idee van Zipcar, ook al is het instituut het idee van autodelen genegen. "Busbanen zijn er gekomen om de doorstroming van bussen en taxi’s te bevorderen. Dat effect zou aanzienlijk minder zijn als ook autodeelwagens op deze strook gaan rijden. Bovendien zouden die wagens dan ook altijd meteen identificeerbaar moeten zijn als ‘autodeelwagen’. Hoe ga je dat anders controleren?" vraagt het instituut zich af.

Bovendien heeft het BIVV ook bedenkingen bij de verkeersveiligheid, door het hogere aantal type weggebruikers op de stroken. "Bussen en taxi's verwachten nu geen andere voertuigen op de baan," stelt het instituut. "Autodelen moet aangemoedigd worden, maar het openstellen van busbanen is niet de juiste manier om het te promoten."

Mentaliteit
Zipcar wil met het opgelaten ballonnetje naar eigen zeggen vooral het mobiliteitsdebat in Brussel aanzwengelen. "Er moet een mentaliteitswijziging komen bij de Brusselaar. We willen mee zoeken naar oplossingen voor het mobiliteitsdossier, samen met de andere autodeelbedrijven in de stad," klinkt het.

Erg concreet is het plan nog niet, maar het bedrijf lichtte het kabinet van mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) al in over het idee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni