Café De Markten pas in augustus open

© Cultuurcentrum Brussel

De grondige renovatie van het café van gemeenschapscentrum De Markten op de Oude Graanmarkt in Brussel heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar raakt nog voor het einde van de zomer af. Op 2 augustus opent het café 'under construction', 30 augustus zouden alle werken afgerond moeten zijn en gaat het café officieel open.

“De renovatie neemt wat tijd in beslag, maar we zijn enthousiast en willen niet langer wachten.” zegt Joris Lens, de uitbater van het vernieuwde café van het gemeenschapscentrum De Markten. “We openen eerst als een pop-up, om daarna vanaf 30 augustus officieel van start te gaan.”

Interieur
Het café krijgt een grote opknapbeurt. Het onthaalbureautje maakt vanaf nu deel uit van de gelagzaal, de keuken is vernieuwd en de zaak krijgt een nieuw interieur. Dat een grondige renovatie nodig was zag Lens, van opleiding architect, als een uitgelezen kans om zijn stempel op het interieur te drukken. "Er komt een grote tafel voor 12 mensen en ook het vintage salon uit het ouderlijke huis van mijn moeder krijgt een plaatsje," zegt hij. De verlichtingsarmaturen boven de toog en de grote tafel werden op maat ontworpen voor het café. Om de akoestiek te verbeteren werd een akoestisch plafond en een groot gordijn aangebracht.

"Het terrasmeubilair is volledig gemaakt uit gerecycleerd materiaal. Mijn vader en ik hebben ook Belgische kerken en markten afgeschuimd op zoek naar stoelen en lampen. Jammer genoeg zijn de originele Maarten Van Severenstoelen verkocht, maar de nieuwe oude stoelen geven het café wel een vintage touch. Bovendien hebben we ook grote spiegels op maat laten maken," zegt hij. 

Genkse spiesjes
Lens is bekend van het restaurant en cateringbedrijf AUB-SVP. Het is evenwel niet de bedoeling dat De Markten een kopie wordt van dat restaurant. “We willen dat het café toegankelijk blijft voor iedereen en dat het vooral een gezellige plek is.” Daarom serveren Lens en de zijnen saté's, vlees op een spiesje, uit zijn geboortestreek Limburg. "Na het voetbal gaan er in Genk barbecues aan bij veel cafés, en staat iedereen gezellig met een pint in de ene hand en een sateestokje in de andere. Dat gevoel wil ik ook brengen in De Markten. Satés hebben ook iets multicultureel: elke cultuur heeft op een of andere manier wel spiesjes, telkens met eigen bereiding en naam. Denk maar aan Griekse souvlaki’s, Japanse yakitori’s en Italiaanse arrosticini’s." 

Voor spiesjes, spijs en drank kan je dus vanaf 2 augustus terecht op het terras van De Markten. De hele renovatie moet volledig af zijn voor de grote feestelijke opening op 30 augustus. "De frigo's zijn er, de drank wordt geleverd. Laat het publiek nu maar komen," lacht Lens. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Voor veel Brusselaars moet de energieklap nog komen
  • Acht vragen over de stijgende energieprijzen
  • Waarom Staatsveiligheid de Molenbeekse imam het land uit wil
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Laura Van Haecke over haar webserie 'Hacked' voor Gen Z
  • Helen Levitt: New York comme on ne la verra plus jamais
  • Lucy McKenzie: 'Yes, I can paint cats'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement