| Ook in de Steenstraat in het centrum is een weedshop geopend.

Cannabisshops krijgen controleurs over de vloer

MD
© BRUZZ
25/10/2018

De zondvloed aan winkels die producten afgeleid van cannabis verkopen, baart de overheid duidelijk zorgen. Woensdag kregen drie winkels in Elsene op vraag van de lokale politiezones controleurs over de vloer. Er werden opnieuw producten in beslag genomen die niet aan de regels voldoen. Tegelijk openden twee nieuwe cannabiswinkels in het centrum de deuren.

Dat cannabisshops aan een razendsnel tempo de deuren openen in Brussel, is intussen wel duidelijk. Niet alleen schieten gespecialiseerde weedshops als paddestoelen uit de grond, ook bestaande ‘vapeshops’ richten zich meer en meer op legale cannabisproducten.

Toch stelt de overheid zich duidelijk de vraag of al die producten wel legaal zijn. Producten die minder dan 0,2 procent THC bevatten – de psychoactieve stof in cannabis – zijn dat in principe wel, maar moeten aan heel wat regels voldoen. Voor voedingsproducten op basis van cannabis, bijvoorbeeld, moeten verkopers een aparte toelating vragen aan de FOD Volksgezondheid.

Vapeshop weed cannabis centrum

| Ook 'vapeshops', die elektronische sigaretten verkopen, richten zich meer en meer op cannabisproducten.

Woensdagochtend kregen zo zeker drie cannabisshops in Elsene de autoriteiten over de vloer, schrijft La Libre Belgique en bevestigt het FAVV aan onze redactie. “De controles gebeuren op vraag van de lokale autoriteiten”, benadrukt woordvoerster Stéphanie Maquoi. “Het FAVV is maar een van de instanties die ter plaatse gaat, om dan vooral de eetbare producten te controleren.” Het Agentschap voor Geneesmiddelen (FAGG) richt zich dan weer allerhande oliën, de FOD Volksgezondheid op de tabaksproducten.

'Wij sluiten geen winkels'

In sommige winkels werden producten in beslag genomen, bevestigt Maquoi. “Meestal omdat de verkoper er niet alle nodige vergunningen voor heeft.” Ook de allereerste cannabisshop 'Street Shop' in de Lesbroussartstraat sloot zo enkele weken geleden al tijdelijk de deuren. “Dat was de beslissing van de uitbater zelf, omdat hij geen producten meer kon verkopen. Wij beslissen niet dat een winkel de deuren moet sluiten.”

Exacte cijfers over het aantal cannabisshops in Brussel kan het FAVV niet geven. “Maar het zijn er steeds meer ja, ook in Wallonië bijvoorbeeld. Het parket controleerde vorige week ook nog enkele winkels in Namen.”

Nieuwe winkels

Ook in het centrum van de stad zijn al heel wat weedshops open. Op de Anspachlaan voert een shop voor elektronische sigaretten nadrukkelijk reclame voor cannabisproducten en in de Steenstraat kwam er met ‘Beweed’ een volwaardige cannabisshop bij. Intussen is ook in de galerij aan de Kleerkopersstraat een nieuwe shop geopend van ‘Weedness’ geopend, dat ook in Sint-Gillis al een vestiging heeft.

Weedness

| Intussen is ook in de galerij aan de Kleerkopersstraat een nieuwe shop geopend van ‘Weedness’ geopend, dat ook in Sint-Gillis al een vestiging heeft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua , weed , weedshop , cannabiswinkel , Cannabis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni