Vervalt dit jaar het "burgerlijke" luik in het militair en burgerlijk défile van 21 juli?

Civiele bescherming daagt wellicht niet op voor defilé 21 juli

© BRUZZ
18/07/2018

Het defilé op de nationale feestdag zal het dit jaar mogelijk zonder een optocht van de civiele bescherming moeten stellen. Door de op til zijnde hervorming van minister Jan Jambon (N-VA) is er bij de agenten van de civiele bescherming weinig animo om hun werking te demonstreren op 21 juli, zeggen de vakbonden.

Als het van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) afhangt, sluiten vier van de zes kazernes van de civiele bescherming en worden de missies veel specifieker afgelijnd. Onder meer de kazerne die Brussel bedient, in Liedekerke, zou dicht moeten. Ook al verzekert Jambon dat er daarbij geen naakte ontslagen zullen vallen, toch stuit de hervorming op veel intern protest bij de civiele bescherming.

In die negatieve sfeer passen de agenten van de civiele bescherming alvast voor het ‘Feest in het Park’ op 21 juli, waar ze normaal gezien hun werking demonstreren. “Die beslissing kadert in de stakingsaanzegging die eind 2017 al werd ingediend door het gemeenschappelijk vakbondsfront”, zegt Joëlle Brouillard van de vakbond CGSP in La Capitale.

'Moeilijk om gemotiveerd personeel te vinden voor defilé'

Maar de dienst slaat mogelijk ook het traditionele militaire en burgerlijke defilé op 21 juli over.We hebben het moeilijk om gemotiveerd personeel te vinden dat naar het defilé wil", aldus Brouillard. "Andere personen die wel zouden meedoen, zijn ziek”, klinkt het. In de plaats wordt zelfs de optie bestudeerd om 21 juli aan te grijpen om actie te voeren.

Volgens de vakbonden verdwijnt er bij de hervorming er 30 procent van het personeel en is het sluiten van vier kazernes niet verdedigbaar. “Er is geen echt overleg geweest en de voorstellen van de vakbonden zijn niet weerhouden”, klinkt het. “Het is een totaal gebrek aan respect.” De hervorming zou moeten ingaan vanaf januari 2019.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , actua , civiele bescherming , 21 juli , militair defilé , defilé , nationale feestdag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni