| Het bloementapijt op de Grote Markt in 2022 (archiefbeeld).

23ste bloementapijt voor het eerst gemaakt van dahlia's

© Belga - BRUZZ
07/06/2024

Het 23ste motief van het Brusselse bloementapijt zal voor het eerst sinds het ontstaan in 1971 voornamelijk gemaakt worden met dahlia's in plaats van begonia's. Het befaamde bloemenkunstwerk strijkt van 15 tot 18 augustus neer op de Grote Markt. "We ontketenen een dubbele revolutie: op vlak van inhoud én vorm."

Met de 23ste editie van het Brusselse bloementapijt hoopt de organisatie "een dubbele revolutie" te ontketenen, waarbij enerzijds wordt ingezet op een jonger en meer divers publiek, en anderzijds het gebruik van dahlia's in plaats van de traditionele begonia's. "2024 betekent een verandering - radicaal qua inhoud, maar evengoed oogverblindend qua vorm", zo verklaart de organisator Vzw Bloementapijt van Brussel.

Belgisch, robuust én decoratief

Voor de 23ste editie zal meer dan 80 procent van het in totaal 1.600 vierkante meter grote tapijt uit dahlia's bestaan. Reden daarvoor is dat "de dahlia een bloem is die in België gekweekt wordt en tegelijk robuust is én een decoratieve waarde heeft". De dahlia's worden aangeleverd door het Kempische bedrijf Bloemencorso Loenhout, die in 2022 ook al de nodige dahlia's mochten leveren.

De wissel van bloem is voor de organisatie "een ideale gelegenheid om het imago van het tapijt te verjongen met een ontwerp dat breekt met de conventies van voorgaande edities." Zo wil de vzw een nieuw publiek aanboren en tegelijk ook "trouwe fans behouden".

'Stedelijke wortelstok'

Océane Cornille, straatartiest onder het pseudoniem 'Whoups', ontwerpt het Brusselse bloementapijt. Ze laat zich daarbij inspireren door de wortelstok van planten. "Die zijn een metafoor voor de stedelijke 'wortelstok', waar wijken samenkomen en uit elkaar gaan in een complex dynamisch netwerk", zo legt ze uit. "Net als de wortels van een plant kruisen en overlappen die lijnen elkaar, en creëren ze een dicht en organisch netwerk dat de diversiteit en vitaliteit van Brussel weerspiegelt", aldus de jonge artieste.

Tickets voor het bloementapijt 2024 zijn verkrijgbaar via de website.

a374aae2-ontwepbloementapijt.jpg

vzw Bloementapijt Fabian De Backer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni