| De Grote Markt van Brussel kleurde eerder al eens blauw en geel als steunbetuiging aan Oekraïne

Grote Markt kleurt Europees, één maand voor de Europese verkiezingen

© Belga - BRUZZ
07/05/2024

De Brusselse Grote Markt zal, zoals veel andere iconische monumenten van de EU, donderdag verlicht worden in de Europese kleuren. Zo kondigt het Europees Parlement aan op dinsdag. Op 9 mei is het Dag van Europa en die dag is het ook nog precies één maand voor de Europese verkiezingen van 9 juni.

Meer dan 60 steden in heel de EU zullen hun inwoners oproepen om te gaan stemmen voor de Europese verkiezingen. Dat doen ze met de slogan ‘Gebruik je stem. Of anderen beslissen in jouw plaats.’ Ook de Europese vlag wordt voor de campagne ingezet.

Het gaat onder meer over de Arc de Triomphe in Parijs, het Colosseum in Rome, de Samuel Beckettbrug en de Ierse parlementsgebouwen in Dublin, het stadhuis van Vilnius, het Sint-Angelofort in Valetta op Malta. Ook het Presidentieel Paleis in Bratislava, de bekende fontein op het Plaza de Cibeles in Madrid en het nationaal parlementsgebouw in Boekarest zullen zich in de Europese kleuren hullen voor de gelegenheid.

440 miljoen Europeanen

"Met deze lichtspektakels in heel wat steden op het continent, werken het Europees Parlement, en nationale en lokale besturen samen om een boodschap over te brengen aan 440 miljoen Europese burgers. Die benadrukt dat deze Europese verkiezingen belangrijk zijn voor de toekomst van elke burger", zo laat het Europees parlement weten.

“Negen mei, de Dag van Europa, is niet alleen een dag van herdenking, maar ook een dag om na te denken over onze gemeenschappelijke toekomst”, geeft het Parlement nog mee.

Op 9 mei wordt de verjaardag gevierd van de historische verklaring door toenmalig Frans minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman. Daarin deed hij het plan uit de doeken voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa. Die zou oorlog tussen de Europese naties ondenkbaar maken.

Die verklaring uit 1950 wordt beschouwd als de geboorteakte van wat we vandaag kennen als de Europese Unie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni