In september 2026 sluit de Beursschouwburg tijdelijk de deuren van zijn gebouw in de Auguste Ortsstraat voor verbouwingen. De werken starten begin 2027 en zullen twee jaar in beslag nemen. Intussen zoekt het cultuurhuis nog naar een nieuwe locatie om die periode te overbruggen.

©
Bovenbouw
| De plannen voor de vernieuwde Beursschouwburg
Beursschouwburg maakt zich op voor grondige renovatie en tijdelijke verhuizing
Sinds de laatste renovatie van twintig jaar geleden, is de Beursschouwburg gegroeid en is de artistieke werking sterk uitgebreid. “Momenteel programmeert Beursschouwburg met de handrem op vanwege meerdere factoren: gebrekkige interne circulatie, noodgedwongen onderbenutting van sommige ruimtes, ontoereikende akoestische isolatie… En vandaag zijn veel technische installaties dringend aan vervanging toe,” valt te lezen op de website van de Vlaamse Bouwmeester.
"Zoals de plannen nu op tafel liggen, starten de werken begin 2027 en zullen de verbouwingen twee jaar in beslag nemen."
Communicatiemedewerker Beursschouwburg
Om die structurele beperkingen aan te pakken, plant de Vlaamse overheid, als opdrachtgever via het Departement Cultuur, een grondige renovatie van de Beursschouwburg. “Zoals de plannen nu op tafel liggen, starten de werken begin 2027 en zullen de verbouwingen twee jaar in beslag nemen,” vertelt communicatiemedewerker Pia Bonafede aan BRUZZ.
Facelift voor gelijkvloers
De volledige benedenverdieping van het gebouw krijgt een grondige reorganisatie. Door van de binnenstraat van het gebouw een verbindingsruimte te maken, worden de capaciteit en de mogelijkheden tot gelijktijdig gebruik van de zalen opgeschroefd. Vandaag heeft de concertzaal van het gebouw een capaciteit van 178 personen. Voor de theaterzaal is dat 134 en voor de kleine bioscoopzaal 30.

©
Bovenbouw
| De plannen voor het vernieuwde café met mezzanine
De zalen op de verdiepingen zullen toegankelijk worden door twee nieuwe draaitrappen in de centrale hal. Ook de akoestiek van de zalen wordt onder handen genomen.
Het Beurscafé moet beter zichtbaar worden in het Brussels straatbeeld en zich nog meer openen naar de publieke ruimte. Om dichter bij de straat te komen, komt er een mezzanine die ook als performanceruimte ingezet kan worden. “We willen met het café een grotere rol in centrum Brussel opnemen dan we vandaag doen,” zegt Pia Bonafede. “Door zichtbaarder te zijn in het straatbeeld, hopen we ook meer passage vanuit de stad te krijgen.”
Via een open oproep van de Vlaams Bouwmeester werd het bureau Bovenbouw Architecten aangesteld voor de renovatiewerken.
Feestelijk afscheid
Het cultuurhuis neemt in september 2026 tijdelijk afscheid van het gebouw in de Auguste Ortsstraat. Daarna neemt de organisatie enkele maanden de tijd om te verhuizen en op te starten op een nieuwe locatie, van waaruit ze in 2027 en 2028 zal opereren. Waar dat precies zal zijn, is nog even afwachten. “Momenteel lopen de onderhandelingen nog volop,” klinkt het.
Met de nieuwe locatie zal er ook een nieuwe wind door de programmatie van het cultuurhuis waaien. “We zijn heel excited om naar een nieuwe locatie te verhuizen. Alles wordt in vraag gesteld, we kunnen veel nieuwe dingen uitproberen en er is extra ruimte voor frisse ideeën,” aldus Bonafede.
En voordat de Beursschouwburg uit de Auguste Ortsstraat wegtrekt, wordt er nog afscheid genomen. “Het afscheid wordt sowieso een feestelijke ode aan een gebouw dat ons veel heeft gebracht én aan al de mensen die hier gepasseerd zijn: artiesten, medewerkers en publiek,” concludeert Pia Bonafede.
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Stedenbouw , Beursschouwburg , verbouwingsplannen