stedenbouw

De futuristische donut-passerelle bij het federaal parlement aan de Leuvenseweg had vorig jaar al klaar moeten zijn. Maar de aannemers gingen in de fout en toen kwam corona er nog bovenop.

De cirkelvormige loopbrug moet het historische Huis van de Parlementsleden verbinden met het Forumgebouw, het nieuwe vergadercomplex van het federale parlement aan de overkant van de Leuvenseweg. In 2016 schreef de Kamer er een architectuurwedstrijd voor uit, die gewonnen werd door het Brusselse Office Kersten Geers David Van Severen (KGDVS).

De moeilijkheid voor de architecten was het overbruggen van een hoogteverschil van tachtig cm. De verdiepingen van beide gebouwen die verbonden moeten worden, liggen immers niets op dezelfde hoogte. Bovendien mocht de helling van het looppad niet te steil zijn.

Het bureau tekende daarom een scheef hangende, zwevende rotonde met een binnenwand van glas en een buitenwand van spiegelend aluminium. De constructie kreeg de naam Tondo, naar de ronde schilderijtjes uit de renaissance, maar sommigen zagen gelijkenissen met een donut of een ufo.

Via deze zwevende ring zullen de parlementsleden deze herfst helemaal droog van het ene gebouw naar het andere kunnen wandelen. Als het meezit tenminste, want de bouw van de luchtbrug liep al behoorlijk wat vertraging op. De werf begon in de loop van 2018 en had volgens Eric Morreel, directeur-generaal van de questuurdiensten van het parlement, vorige herfst klaar moeten zijn.

Door een gebrekkige afstemming tussen de aannemer en de onderaannemer bleken de trekkers, dat zijn de 32 witte kabels waarmee de onderste cirkel hangt aan de stalen bovencirkel, niet mooi recht te lopen zodat boven- en onderstructuur niet perfect op elkaar aansloten, legt Morreel uit. Het werk werd afgekeurd, wat ook leidde tot een aanslepende conflict tussen beide aannemers.

Architect Stefaan Jamaer van Office KGDVS betreurt de slechte coördinatie tussen de aannemers. “Maar het is hoe dan ook een complex project. Het ontwerp lijkt een cirkel, maar is, doordat het schuin moet hangen, een ovaal. Dat maakt het ingewikkeld.”

Het euvel is ondertussen verholpen. Nu is het wachten op het glas voor de binnenwand. Morreel: “Dat komt van een producent uit Frankrijk, maar door de coronacrisis ligt de levering en de werf stil.” Hij rekent er op dat de loopbrug nu toch eind september zal klaar zijn.

Het aanvankelijk geraamde budget van 415.000 euro à 450.000 euro is volgens hem ondertussen overschreden.